CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Collective Kolumbia Jaime filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 89,90 zł 89.90
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami śliwki

kawa speciality z nutami mandarynki

Kawa Speciality z nutami czarnego bzu


data palenia
2024.03.27
najlepsza przed 
2024.06.24
palarnia
pochodzenie
region
El Prado,
Gigante,
Huila
uprawy
1560 m n.p.m.
producent
rodzina Casallas
plantacja
-
odmiana Pink Bourbon, Geisha, Caturra
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
słodka kremowa czysta
śliwka
mandarynka
czarny bez
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Jaime 250g z Kolumbii wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective

Jaime to jedna z najlepiej sprzedających się kaw w ciągu ostatnich 3 lat z palarni Coffee Collective, a jego najnowsze zbiory po raz kolejny wyróżniają się na stole cuppingowym. Kawa ma typową dla produkowanych przez niego złożoną strukturę, z wyraźną kwasowością, przyjemną słodyczą i zachwycającymi nutami owocowymi.

Tak czysta i zbalansowana kawa wyjątkowo dobrze prezentuje się parzona metodami przelewowymi. Filozofia Coffee Collective opracowywania profili palenia do parzenia przez filtr wynika z pragnienia uzyskania słodkiej i przejrzystej filiżanki, o złożonej kwasowości i czystym finiszu.

Owoce tej, jak i innych partii od Jaime'go są zbierane ręcznie i leżakowane przez 12 godzin, a następnie pozbawiane miąższu i poddawane fermentacji na sucho przez 24 godziny. Następnie myje się je 3 razy, usuwając pływające wiśnie po każdym myciu. Aby rozpocząć proces suszenia, są one przenoszone do zacienionych podwyższonych grządek na 5 dni, po czym z kolie trafiają na zacienione patio na kolejne 10–15 dni, a na koniec wysyłane do Caravela w celu dalszej obróbki i przesiewania.

Rodzina Casallas to matka Olimpa Torrés, ojciec Don Jaime i ich syn Jaime Andresa. Razem prowadzą farmę El Prado. Gospodarstwo położone jest w dolinie, a pola kawowe rozciągają się od domu na dole aż po zbocza gór.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Coffee Collective
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Collective Kolumbia Jaime filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium