Coffee Collective Kenya Kieni espresso 250g kawa ziarnista
towar niedostępny






Opis
Coffee Collective Kenya Kieni espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.07.04
|
najlepsza przed |
2023.10.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Josphat Muriuki,
Charles Murimi |
farma |
ok 1000 drobnych farmerów
|
region |
Nyeri
|
odmiana | SL28 SL34 Ruiru 11 Batian |
uprawy | 1818 m n.p.m. |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
jeżyna
czarna porzeczka agrest oleisty finisz |
ocena |
brak danych
|
Opis
Jedna z najlepszych kaw do espresso, jakie znamy!
To prawdziwie owocowa bomba espresso z aromatem jeżyny, czarnej porzeczki, agrestu i bogatym, oleistym finiszem. Ogrom dojrzałych owoców w orzeźwiającym wydaniu. Kawa wybitnie soczysta i słodka.
Ziarno Kieni Espresso zostało wypalone tylko nieznacznie bardziej niż jego odpowiednik do filtra. Jednak wersja espresso wypalana jest wolniej i dłużej, aby pomóc opanować jej cytrusową kwasowość i podbić słodycz, aby uzyskać syropowate odczucie w ustach.
Przy przygotowaniu espresso warto podnieść ratio, i zamiast typowego 1:2 pokusić się o 1:2.5 lub nawet je zwiększyć. W jaśniej palonym ziarnie o dużej gęstości cukry potrzebują dłuższego kontaktu z wodą aby rozwinąć się i przedostać do smaku naparu.
Młyn Kieni
Kieni, suchy młyn zbudowany przez spółdzielnię 1000 drobnych rolników i zarządzany przez Josphata Kariuki. To młyn, z którym Coffee Collective współpracuje od 2010 roku.
Kawa uprawiana jese tam na charakterystycznej, ciemnoczerwonej glebie. Dojrzałe, ręcznie zbierane, soczyste wiśnie kawy dostarczane są do mokrego młyna Kieni, gdzie kawa jest przetwarzana.
Kiedy jako konsument krytycznie podchodzisz do tego, jaką kupujesz kawę, wspierasz ciężko pracujących, utalentowanych hodowców kawy. Możliwość dokonania takiego wyboru motywuje również Coffee Collective do ciągłego doskonalenia. Im więcej kawy mogą kupić od wspomnianych rolników, tym większa będzie różnica! Płacą duże bonusy za odpowiednią jakość ziaren, co przyczynia się do znaczącej poprawy warunków życia, ale też rozwoju wiedzy i fachowości rolników. W przypadku tej kawy "quality bonus" wyniósł 122% - o tyle więcej powyżej ceny rynkowej zapłacili za te ziarna.
Procesowanie
Kawa ta jest ręcznie zbierana przez okolicznych rolników i dostarczana do myjni Kieni w celu sortowania i przetwarzania. To tutaj wiśnie są pozbawiane pulty i fermentowane na mokro przez 12 – 16 godzin w celu usunięcia śluzu, a następnie myte. Po umyciu kawa jest suszona i wysyłana do suchego młyna, gdzie jest usuwany pergamin.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Collective Kenya Kieni
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Collective |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.