Coffee Collective Kenya Kiangoi filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych

Coffee Collective Kenya Kiangoi filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
  • promocja
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 79,11 zł 89,90 zł 79.11
ilość szt.
Zyskujesz 79 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Collective Kenya Kiangoi filtr 250g

kawa speciality z nutami malin

Kawa Speciality z nutami rabarbaru

Kawa Speciality z nutami owoców cytrusowych

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.10.27
najlepsza
przed
2023.01.27
palarnia
pochodzenie
producent
George Njogu, Kenneth Njeru
region
Kiangoi, Kirinyaga
uprawy
1600 - 1800 m n.p.m.
odmiana SL 28, SL 34 Ruiru 11
Batian
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

maliny
rabarbar
cytrusy
nuty kwiatowe
ocena
brak danych

Opis

Wibrująca i soczysta kawa do dripa, z owocową słodyczą. Spodziewaj się przejrzystych nut malin, rabarbaru i owoców cytrusowych, z trwałymi akcentami kwiatowymi.

Kiangoi nigdy nie przestaje imponować, ponieważ za każdym razem wyróżnia się na stole cuppingowym. Kiangoi jest spółdzielnią zrzeszającą 1400 drobnych rolników ze społeczności Rung’eto położonej na południe od Mount Kenya.
To miejsce jest obdarzone rzeką świeżej górskiej wody, która zaopatruje cały obszar. Służy ona również do mycia kawy podczas procesowania tej właśnie kawy.

Krajobraz jest wyraźnie pagórkowaty i niezwykle piękny. Czerwona gleba jest wszędzie, a odmiany kawy w większości to różne warianty SL, na których niektórzy rolnicy zaszczepili Ruiru 11, a także nowe drzewa odmiany Batian.
Kenijskie terroir pozostawia wyraźny ślad w filiżance z wyraźną kwasowością, czystym profilem filiżanki i kojącą słodyczą.

To już drugie zbiory od Kiangoi, które kupiła duńska palarnia Coffee Collective. Utrzymują, że kupili te ziarna nie tylko ze względu na ich wyjątkowo wysoką jakość filiżanek, ale także po to, aby zapewnić nieco inne okno na kenijski świat kawy, który tak bardzo kochamy. Prezentując trochę bardziej żywą kwasowość i kwiatowy finisz, kawa ta doskonale współgra z inną kawą z kopehaskiej palarni, Kieni.

Profil palenia opracowany dla Kiangoi charakteryzuje się krótkim czasem palenia, ale wysokim wkładem energetycznym. Takie podejście podkreśliło naturalnie występującą słodyczy Kiangoi, jednocześnie budując żywy i soczysty kubek.


Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Collective Kenya Kiangoi

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/10
Producent Coffee Collective
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Kirinyaga
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kinto Travel Tumbler 500 ml kubek termiczny
Kinto Travel Tumbler 500 ml kubek termiczny
184,90 zł 149,90 zł
Bialetti French Press Trendy 1 litr
Bialetti French Press Trendy 1 litr
168,90 zł 135,12 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium