Coffee Collective Kenya Kiangoi filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Coffee Collective Kenya Kiangoi filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.01.04
|
najlepsza przed |
2023.04.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
George Njogu, Kenneth Njeru
|
region |
Kiangoi, Kirinyaga
|
uprawy |
1600 - 1800 m n.p.m.
|
odmiana | SL 28, SL 34 Ruiru 11 Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
maliny rabarbar cytrusy nuty kwiatowe |
ocena |
brak danych
|
Opis
Wibrująca i soczysta kawa do dripa, z owocową słodyczą. Spodziewaj się przejrzystych nut malin, rabarbaru i owoców cytrusowych, z trwałymi akcentami kwiatowymi.
Kiangoi nigdy nie przestaje imponować, ponieważ za każdym razem wyróżnia się na stole cuppingowym. Kiangoi jest spółdzielnią zrzeszającą 1400 drobnych rolników ze społeczności Rung’eto położonej na południe od Mount Kenya.
To miejsce jest obdarzone rzeką świeżej górskiej wody, która zaopatruje cały obszar. Służy ona również do mycia kawy podczas procesowania tej właśnie kawy.
Krajobraz jest wyraźnie pagórkowaty i niezwykle piękny. Czerwona gleba jest wszędzie, a odmiany kawy w większości to różne warianty SL, na których niektórzy rolnicy zaszczepili Ruiru 11, a także nowe drzewa odmiany Batian.
Kenijskie terroir pozostawia wyraźny ślad w filiżance z wyraźną kwasowością, czystym profilem filiżanki i kojącą słodyczą.
To już drugie zbiory od Kiangoi, które kupiła duńska palarnia Coffee Collective. Utrzymują, że kupili te ziarna nie tylko ze względu na ich wyjątkowo wysoką jakość filiżanek, ale także po to, aby zapewnić nieco inne okno na kenijski świat kawy, który tak bardzo kochamy. Prezentując trochę bardziej żywą kwasowość i kwiatowy finisz, kawa ta doskonale współgra z inną kawą z kopehaskiej palarni, Kieni.
Profil palenia opracowany dla Kiangoi charakteryzuje się krótkim czasem palenia, ale wysokim wkładem energetycznym. Takie podejście podkreśliło naturalnie występującą słodyczy Kiangoi, jednocześnie budując żywy i soczysty kubek.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Collective Kenya Kiangoi
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | Coffee Collective |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.