Coffee Collective Kenya Karimikui filtr 250 kawa ziarnista





Opis
Coffee Collective Kenya Karimikui filtr 250g
data palenia |
2023.09.07
|
najlepsza przed |
2023.12.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
producent |
Jacob Kori Nyaga
|
plantacja | - |
uprawy |
1600-1800 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 SL34 Ruiru 11 Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
rabarbar maliny cytrysy kwiaty |
ocena |
-
|
Żywa i owocowa kawa o wyrazistej kwasowości i przejrzystych nutach rabarbaru, malin i kwiatów. Do tego nieco nut cytrusowych.
Fabryka Karimikui jest częścią spółdzielni Rungeto Society, składającej się z 850 drobnych rolników i zarządzanej przez Zablon Kamongo. Założona w 1997 roku spółdzielnia znana jest z produkcji wyjątkowo wysokiej jakości ziaren. Coffee Collective odwiedza tę fabrykę od kilku lat i zawsze robi na nich duże wrażenie to, co trafia na cuppingowy stół.
W Karimikui kawa jest starannie przetwarzana, aby wydobyć jej pełny smak i aromat, zapewniając naprawdę przyjemną filiżankę kawy.
Po zebraniu wiśnie trafiają do fabryki Karimikui w celu przetworzenia. Następnie są sortowane, pozbawiane pulpy, fermentowane przez noc, po czym są dokładnie myte i sortowane. Suszone są na podwyższonych grządkach przez 8 - 14 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:45 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Coffee Collective |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.