Coffee Collective Kenia Kieni filtr 250g kawa ziarnista
data palenia
2024.10.15 |
palarnia
CoffeeCollective |
pochodzenie
Kenia |
region
Kieni, Nyeri
|
uprawy
1,600 - 1,800 m n.p.m.
|
producent
Charles Gathaiya Murimi
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Sl28, Sl34, Ruiru11
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
czerwona porzeczka śliwka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kieni 250 g z Kenii wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective
Soczysta kwasowość i intensywna słodycz. Wyraźna i zdecydowana w smaku kawa, jednocześnie orzeźwiająca, ze złożonymi aromatami czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki i śliwki.
Kieni to suchy młyn zbudowany przez spółdzielnię 1000 drobnych rolników i zarządzany przez Josphata Kariuki. To młyn, z którym Coffee Collective współpracuje od 2010 roku.
To bez wątpienia jedna z najlepszych kaw tego sezonu z Kenii. Ma wyjątkową kwasowość i intensywny, owocowy aromat.
Zbierane ręcznie przez okolicznych rolników wiśnie trafiają do myjni Kieni - tam są sortowane i przetwarzane. Po tym procesie wiśnie są rozdrabniane, poddawane mokrej fermentacji przez 12 – 16 godzin w celu usunięcia śluzu, a następnie myte. Po umyciu kawa jest suszona na podwyższonych łóżkach i wysyłana do suchego młyna, gdzie pergamin jest usuwany w celu sortowania według rozmiarów.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.