Coffee Collective Kenia Gichathaini filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.11.12
|
najlepsza przed |
2025.02.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyeri
|
producent |
Gikanda Cooperative
|
odmiana | Sl28, Sl34, Ruiru11, Batian |
wysokość upraw |
1600 - 1900 m n.p.m. |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter kawy |
świeża,
słodka |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Gichathaini z Kenii 250 g do metod przelewowych wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective
Kawa zostawia świeży, słodki i owocowy posmak. Możesz spodziewać się aromatu borówki, cytrusów i agrestu.
Gichathaini była pierwszą fabryką kawy, którą Klaus odwiedził w Kenii wiosną, kiedy powstała palarnia Coffee Collective.
Gichathaini od wielu lat jest jedną z najbardziej znanych spółdzielni w Kenii. Jest częścią stowarzyszenia Gikanda, które kiedyś składało się z Gichathaini, Kangocho i Ndaroini, dopóki ten ostatni nie został sprywatyzowany.
W tym roku Gikanda otworzyła własny suchy młyn, co jest zwieńczeniem projektu realizowanego od wielu lat. Suchy młyn oznacza, że mogą sami robić wszystko aż do poziomu eksportu, z wyjątkiem ostatecznego zautomatyzowanego lub ręcznego sortowania i pakowania próżniowego. Powinno to spowodować, że rolnicy zarobią więcej, ale również, że kawa dotrze szybciej do palarni i nie utknie w większym suchym młynie wraz z ziarnami z setek innych fabryk.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.