CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Collective Etiopia Reshad Espresso 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami suszonego jabłka

Kawa Speciality z nutami czekolady

kawa speciality z niską kwasowością



data palenia
2024.08.29
najlepsza przed
2024.11.24
palarnia
pochodzenie
region
Yirgacheffe
producent
Reshad Albuls
odmiana
74-110 &
74-112
wysokość upraw
1900 - 2000 m n.p.m.
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
suszone jabłko
czekolada
niska kwasowość
ocena
-

Kawa ziarnista Reshad Espresso 250g z Etiopii wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective.

Pełne i kremowe body, z niską kwasowością i nutami suszonego jabłka i czekolady. Takich świetnych smaków możesz spodziewać się w Reshad Espresso!

Reshad Abuls to nowy producent, z którym Coffee Collective zaczęli współpracę w tym roku, mając nadzieję, że w nadchodzących latach będą mogli rozwinąć długotrwałą współpracę.

Reshad to młody producent, który przejął farmę swojego ojca trzy lata temu. Współpracuje ściśle z sześcioma sąsiadującymi rolnikami, którzy całkowicie poświęcają się produkcji wysokiej jakości naturalnie przetwarzanej kawy. Farma działa bez prądu i wody, polegając całkowicie na naturalnych metodach przetwarzania kawy.

Jego farma znajduje się w Agaro, Jimma, czyli w tym samym obszarze, w którym wcześniej palarnia Coffee Collective kupowała kawę ze spółdzielni Yukro. Region ten, podobnie jak większość Etiopii, jest pagórkowaty i bujny, choć nieco cieplejszy niż Yirgacheffe i Sidamo ze względu na niższą wysokość około 1900-2000 metrów nad poziomem morza.

Kawa Reshads jest uprawiana bez żadnych chemikaliów ani pestycydów. Dlatego obecnie rozważana jest możliwość zainwestowania w certyfikację ekologiczną. Ta certyfikacja umożliwiłaby Coffee Collective zakup większych ilości kawy Reshad, co jeszcze bardziej rozszerzyłoby współpracę.

Odmiany kawy uprawiane na farmie Reshad obejmują 74-110 i 74-112, które są znane ze swojej odporności i zdolności do produkcji wysokiej jakości ziaren.

Naturalna metoda przetwarzania stosowana na farmie, technika, w której wiśnie kawowe są suszone z nienaruszonym owocem, pozwala na rozwój słodkich, owocowych i pełnych profili smakowych. Ta metoda, w połączeniu ze specyficznym mikroklimatem regionu, przyczynia się do wyjątkowego smaku kawy Reshad.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/08
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Coffee Collective
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Collective Etiopia Reshad Espresso 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium