CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Collective Ethiopia Sadi Loya 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 249,90 zł 249.90
ilość szt.
Zyskujesz 124 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami cytrusów

kawa speciality z nutami owoców pestkowych

kawa speciality z nutami karmelu


data palenia
2024.03.20
najlepsza
przed
2024.06.20
palarnia
pochodzenie
region
Gera,
Jimma
producent
Habtamu Fekadu
odmiana heirloom
proces
typ palenia
palenie
charakter
kawy
lekka, soczysta, z owocową słodyczą i kwasowością cytrusów

profil
sensoryczny

ocena
brak danych

Czyste i aromatyczne espresso o owocowej słodyczy i cytrusowej kwasowości. Nuty cytrusów, owoców pestkowych i karmelu.

Sadi Loya to certyfikowana, organiczna, myta kawa z Jimmy w Etiopii. Roaster Coffee Collective podkreśla, że to pierwsza, tak słodka i elegancko aromatyczna kawa w ofercie tej doskonałej palarni.

Jimma znajduje się w południowo-zachodniej części regionu politycznego Oromia i jest gęsto zalesionym regionem o stosunkowo chłodnym klimacie tropikalnym. Strefa ta odpowiada za około 10% produkcji kawy w Etiopii.

Choć uprawiana w Jimmie, Sadi Loya ma to wszystko, co kochamy w typowej ofercie Yirgacheffe. Przejrzyste aromaty owocowe, o słodkim i eleganckim profilu.

Producent

W 1945 roku rodzina Habtamu Fekadu po raz pierwszy odcisnęła piętno na kawie i od tego czasu przekazuje swoją wiedzę i mokre młyny kolejnym pokoleniom pokoleniu.
Kontynuowali uprawę, zbieranie i dostarczanie kawy na lokalne rynki, a w 2015 roku Habtamu Fekadu założył firmę, inwestując w zakład przetwórczy na własnym gospodarstwie i rozszerzył swoją działalność o zbieranie wiśni od lokalnych rolników w Guji, Djimmah i Yirgacheffe
.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent Coffee Collective
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Collective Ethiopia Sadi Loya 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium