Coffee Collective Ethiopia Akmel Special filtr 200g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Coffee Collective Ethiopia Akmel Special filtr 200g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.08
|
najlepsza przed |
2023.06.8
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Akmel Nuri
|
region |
Jimma
|
uprawy |
1800 - 2200 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces |
anaerobic naturtal
|
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
intensywna
doskonały balans słodyczy i kwasowości |
profil |
czekolada deserowa przyprawy truskawki papaja |
ocena |
brak danych
|
Opis
Intensywna w smaku z doskonałym balansem słodyczy i kwasowości. Aromaty czekolady deserowej, przypraw, truskawek i papai.
Akmel Nuri jest wieloletnim partnerem Coffee Collective. Zaczęło się o tego, że skontaktował się z nimi przez Instagram. Teraz, od kilku lat Coffee Collective kupuje ziarno od Akmela co roku. Akmel's naturals nie są "tak funkowe", chociaż podczas tych zbiorów jesteśmy świadkami odrodzenia głębokich owocowych tonów i czystego profilu, które nauczyliśmy się kojarzyć z twórczością Akmela.
Ta najnowsza wersja sprawdza się wyjątkowo dobrze jako kawa do filtra. Ma głęboko słodkie i gęste w ustach odczucie, z żywą owocową kwasowością ożywiającą filiżankę.
Po zerwaniu całe wiśnie są przenoszone do plastikowych beczek i napełniane po brzegi, aby wyeliminować wszelką obecność tlenu. Beczki są następnie hermetycznie zamykane, zapobiegając przedostawaniu się tlenu. Wiśnie pozostawione się w beczkach aby mogły same "wymoczyć się" we własnych sokach i tak poddawane są fermentacji w przez 10 dni. Po tym czasie są oczyszczane i osuszane, przed spędzeniem kolejnych 12 dni na podniesionych łóżkach.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Collective Ethiopia Akmel Special
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | Coffee Collective |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Jimma Zone |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.