Coffee Collective Colombia Enciso filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
74,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.06.04
|
najlepsza przed |
2024.09.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Edith Enciso i Wilson Rodriguez
|
farma |
Lusitania, La Isla and Villa Sofia
|
region |
Tolima
|
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
odmiana | Colombia, Caturra, Cenicafé 1 |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Zrównoważona i czysta kawa do metod przelewowych o złożonym owocowym charakterze i średniej kwasowości. Spodziewaj się delikatnych nut mandarynki, mlecznej czekolady i kwiatu pomarańczy.
Dla Enciso palarnia opracowała unikalny profil palenia pod metody alternatywne / przelewowe, który pomaga uwydatnić aromaty filiżanki, jednocześnie utrzymując ją na zrównoważonej stronie. W przypadku naparu z filtra oczekuj klarownej filiżanki z lekką kwaskowatością, podczas gdy Aeropress zapewnia cudownie kremowe doznania.
W górzystym terenie przyroda przypomina uprawę i żyzne lasy deszczowe. Obfitość roślin i drzew pokrywa strome i pagórkowate tereny.
Edith Enciso, Wilson Rodriguez i ich syn Wilson Eduardo dzielą pasję do kunsztu uprawy wysokiej jakości kawy. Każdy z nich prowadzi własne pole na swoim 14-hektarowym terenie. Uprawiają głównie Columbię i Caturrę.
Rodzice rodziny Enciso wychowali się w tradycyjnie kolumbijskich rodzinach zajmujących się uprawą kawy. Wraz z synem mają własne farmy kawy, które obecnie nazywają się Lusitania, La Isla i Villa Sofia. Tutaj po raz pierwszy Coffee Collective kupiło ich kawę w 2018 roku.
Kawa jest zbierana ręcznie i przetwarzana na terenie farmy. To w pełni umyta kawa, suszona na parabolicznych łożach - podniesionych stołach, które aby chronić ziarna przed deszczem i bezpośrednią ekspozycją na słońce są zadaszone. Ta metoda pozwala na skuteczne wysuszenie kawy, która schnie nawet do 30 dni, dając nam czysty i delikatny kubek.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł