CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Collective Colombia Enciso filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł

Cena regularna: 74,90 zł

64.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 74,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
-13% Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

kawa specialilty z nutami mandarynki

kawa speciality z nutami mlecznej czekolady

kawa speciality z nutami kwiatu pomarańczy


data palenia
2024.02.05
najlepsza
przed
2024.05.05
palarnia
pochodzenie
producent
Edith Enciso i Wilson Rodriguez
farma
Lusitania, La Isla and Villa Sofia
region
Tolima
uprawy
1700 m n.p.m.
odmiana Colombia,
Caturra,
Cenicafé 1
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
brak danych

Zrównoważona i czysta kawa do metod przelewowych o złożonym owocowym charakterze i średniej kwasowości. Spodziewaj się delikatnych nut mandarynki, mlecznej czekolady i kwiatu pomarańczy.

Dla Enciso palarnia opracowała unikalny profil palenia pod metody alternatywne / przelewowe, który pomaga uwydatnić aromaty filiżanki, jednocześnie utrzymując ją na zrównoważonej stronie. W przypadku naparu z filtra oczekuj klarownej filiżanki z lekką kwaskowatością, podczas gdy Aeropress zapewnia cudownie kremowe doznania.

W górzystym terenie przyroda przypomina uprawę i żyzne lasy deszczowe. Obfitość roślin i drzew pokrywa strome i pagórkowate tereny.
Edith Enciso, Wilson Rodriguez i ich syn Wilson Eduardo dzielą pasję do kunsztu uprawy wysokiej jakości kawy. Każdy z nich prowadzi własne pole na swoim 14-hektarowym terenie. Uprawiają głównie Columbię i Caturrę.
Rodzice rodziny Enciso wychowali się w tradycyjnie kolumbijskich rodzinach zajmujących się uprawą kawy. Wraz z synem mają własne farmy kawy, które obecnie nazywają się Lusitania, La Isla i Villa Sofia. Tutaj po raz pierwszy Coffee Collective kupiło ich kawę w 2018 roku.

Kawa jest zbierana ręcznie i przetwarzana na terenie farmy. To w pełni umyta kawa, suszona na parabolicznych łożach - podniesionych stołach, które aby chronić ziarna przed deszczem i bezpośrednią ekspozycją na słońce są zadaszone. Ta metoda pozwala na skuteczne wysuszenie kawy, która schnie nawet do 30 dni, dając nam czysty i delikatny kubek.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/02
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Producent Coffee Collective
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Collective Colombia Enciso filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium