CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Collective Boliwia Takesi Geisha filtr 120g | CoffeeLove
  • promocja

Coffee Collective Boliwia Takesi Geisha filtr 120g kawa ziarnista OUTLET

Ocena:
0
Cena: 100,00 zł

Cena regularna: 164,90 zł

100.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 109,99 zł
ilość szt.
-39% Zyskujesz 50 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami melona

kawa speciality z nutami bergamotki

kawa speciality z nutami brzoskwini


data palenia
2024.07.10
najlepsza przed
2024.10.10
palarnia
pochodzenie
region
Finca Takesi, Yanacachi
producent
Mariana Iturralde
plantacja -
uprawy
1700 - 2600 m n.p.m.
odmiana Geisha
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
melon
bergamotka
brzoskwinia
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Takesi Geisha z Boliwii 120g do metod przelewowych wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective

Ultra-rzadka, limitowana kawa, wypalona w jednej z najbardziej uznanych palarni na świecie.
Kawa elegancka, pełna i niesamowicie słodka. Aromat melona, bergamotki i brzoskwini.

Coffee Collective ma szczyci się tym, że ponownie zostali wybrani przez Mariannę Iturralde (właścicielkę Finca Takesi) na jedyną europejską palarnię kawy, która importuje jej wyjątkowe ziarna. Zarejestrowana jako najwyższa plantacja kawy na świecie, terroir i technika Finca Takesi niezmiennie produkuje jedną z najlepszych kaw, jakie kiedykolwiek próbowaliśmy. Jest to wyjątkowa farma, produkująca wyjątkową gejszę.

Opracowując Takesi Geisha do parzenia z użyciem filtra, palarnia opracowała profil palenia małych partii, który wykorzystuje dużo energii w krótkim czasie. Uważają, że to podejście jest optymalne w przypadku bardziej ekskluzywnych partii, aby w pełni oddać smak i aromaty, które czynią tę kawę wyjątkową, zachowując jednocześnie elegancję, którą wszyscy kochamy w odmianie Geisha.

Po starannym, ręcznym zbiorze, z doskonale dojrzałych wiśni został usunięty miąższ, a następnie były umieszczone się w mechanicznym demucylatorze w celu usunięcia resztek śluzu. Suszone są mechanicznie, a suszarka jest „włączana” codziennie, aby suszyć dokładnie przy spadku wilgotności o 1% na godzinę. Końcowa zawartość wilgoci wynosi około 12%, co jest idealne do idealnego wypalenia.

Takesi jest własnością rodziny Iturralde, która dzięki wyjątkowemu doskonałemu zrozumieniu natury i szczegółów stworzyła kawy wyjątkowej jakości. Palarnia Coffee Collective zawsze podkreśla, że współpraca z tak utalentowanymi ludźmi to niezwykłe szczęście i powód do dumy.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/07
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 120g
Producent Coffee Collective
Pochodzenie ziaren Boliwia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Collective Boliwia Takesi Geisha filtr 120g kawa ziarnista OUTLET
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium