Coffee Collective Boliwia Takesi Geisha filtr 120g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
164,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.07.10
|
najlepsza przed |
2024.10.10
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Finca Takesi, Yanacachi
|
producent |
Mariana Iturralde
|
plantacja | - |
uprawy |
1700 - 2600 m n.p.m.
|
odmiana | Geisha |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
melon bergamotka brzoskwinia |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Takesi Geisha z Boliwii 120g do metod przelewowych wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective
Ultra-rzadka, limitowana kawa, wypalona w jednej z najbardziej uznanych palarni na świecie.
Kawa elegancka, pełna i niesamowicie słodka. Aromat melona, bergamotki i brzoskwini.
Coffee Collective ma szczyci się tym, że ponownie zostali wybrani przez Mariannę Iturralde (właścicielkę Finca Takesi) na jedyną europejską palarnię kawy, która importuje jej wyjątkowe ziarna. Zarejestrowana jako najwyższa plantacja kawy na świecie, terroir i technika Finca Takesi niezmiennie produkuje jedną z najlepszych kaw, jakie kiedykolwiek próbowaliśmy. Jest to wyjątkowa farma, produkująca wyjątkową gejszę.
Opracowując Takesi Geisha do parzenia z użyciem filtra, palarnia opracowała profil palenia małych partii, który wykorzystuje dużo energii w krótkim czasie. Uważają, że to podejście jest optymalne w przypadku bardziej ekskluzywnych partii, aby w pełni oddać smak i aromaty, które czynią tę kawę wyjątkową, zachowując jednocześnie elegancję, którą wszyscy kochamy w odmianie Geisha.
Po starannym, ręcznym zbiorze, z doskonale dojrzałych wiśni został usunięty miąższ, a następnie były umieszczone się w mechanicznym demucylatorze w celu usunięcia resztek śluzu. Suszone są mechanicznie, a suszarka jest „włączana” codziennie, aby suszyć dokładnie przy spadku wilgotności o 1% na godzinę. Końcowa zawartość wilgoci wynosi około 12%, co jest idealne do idealnego wypalenia.
Takesi jest własnością rodziny Iturralde, która dzięki wyjątkowemu doskonałemu zrozumieniu natury i szczegółów stworzyła kawy wyjątkowej jakości. Palarnia Coffee Collective zawsze podkreśla, że współpraca z tak utalentowanymi ludźmi to niezwykłe szczęście i powód do dumy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.