Coffee Collective Bolivia Nolberto filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Coffee Collective Bolivia Nolberto filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.07.04
|
najlepsza przed |
2023.10.04
|
palarnia | |
pochodzenie |
Boliwia
|
producent |
Nolberto Mamani
|
farma |
El Noble
|
region |
Caranavi
|
uprawy |
1400 - 1600 m n.p.m.
|
odmiana | Java |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
owocowa ze słodkim posmakiem
|
profil |
śliwka pomarańcza cukier muscovado |
ocena |
brak danych
|
Opis
Owocowy charakter ze słodkim posmakiem w ustach. Spodziewaj się średniej kwasowości, czystego finiszu i nut śliwki, pomarańczy i cukru muscovado.
Położona na 6 hektarach ziemi we wspólnocie Uchumach farma Nolberto Mamaniego, El Noble, leży na wysokości 1500 metrów nad poziomem morza. Korzystając z obfitych opadów deszczu w regionie i żyznej, wilgotnej gleby, Nolberto (ze znanej rodziny Mamani) produkuje wysokiej jakości, naturalnie przetworzoną kawę.
To wydanie Nolberto jest odmianą Java i przetwarzane przy użyciu metody naturalnej - ziarna są
suszone na podwyższeniu przez 17 dni, w cieniu drzew owocowych i cytrusowych.
Ten profil palenia dla Nolberto, zoptymalizowany jest pod kątem filtra - charakter filiżanki jest bardzo owocowy, z syropowatym odczuciem w ustach i zintegrowaną kwasowością.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Coffee Collective |
Pochodzenie ziaren | Boliwia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.