Cloud Picker Rwanda Musasa filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
79,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.06.18
|
palarnia |
Cloud Picker
|
pochodzenie | |
region |
Dystrykt Gakenke, Prowincja du Nord
|
uprawy |
2100 m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
arbuz wata cukrowa białe winogrono |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Musasa z Rwandy 250g wypalona w irlandzkiej palarni Cloud Picker
Słodka i owocowa. Klasyka rwandyjsiego charakteru z zaskakującymi nutami arbuz i waty cukrowej. Do tego fajny posmak białego wina. Cóż - na ciepłe dni przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, ale dlaczego nie marzyć o nich przy kubku takiego smakołyka?
Spółdzielnia Dukunde Coffee z siedzibą w Musasa została założona w 2000 roku przy pomocy programu PEARL USAID, amerykańskiej inicjatywy mającej na celu pomoc społecznościom wiejskim w kraju w odbudowie po skutkach wojny domowej i ludobójstwa w Rwandzie w 1994 roku. Grupa składa się z 1100 osób rolników, a w 2003 roku zbudowali swoją pierwszą myjnię. 80% rolników spółdzielni to kobiety.
„Musasa” oznacza „miejsce do pościelenia łóżka”, a „Dukunde Coffee” oznacza „kochajmy kawę”. Istnieją wyraźne oznaki, że skupienie się na jakości poprawiło życie tych rolników, a wielu rolników bardziej niż podwoiło swoje dochody dzięki współpracy ze spółdzielnią. Istnieje system pomocy finansowej, w ramach którego rolnicy mogą zaciągać niewielkie, niskooprocentowane pożyczki.
Na stacji wiśnie są sortowane na trzy klasy i fermentowane przez 12 godzin. Są moczone, a następnie ręcznie sortowane, najpierw na stołach do wstępnego suszenia, a następnie ponownie na stołach suszących, gdzie leżą przez 14 dni, regularnie obracana i sortowane.
Spółdzielnia ta pracuje nad ponownym zalesianiem lokalnych obszarów rolniczych, dając rolnikom młode drzewa dające cień do sadzenia za każdym razem, gdy uda im się zdobyć krzew kawy. Uprawa kawy w cieniu jest dobrze znanym dobrodziejstwem dla jakości kawy, a także różnorodności biologicznej. Mamy nadzieję, że dzięki dobremu wykorzystaniu tych nasadzeń ten lokalny obszar rolniczy zostanie ponownie zalesiony w ciągu kilku lat.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
159,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł