CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Cloud Picker Rwanda Musasa filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Cloud Picker

kawa speciality z nutami arbuza

kawa speciality z nutami waty cukrowej

Kawa Speciality z nutami białego winogrona


data palenia
2024.04.23
palarnia
Cloud Picker
pochodzenie
region
Dystrykt Gakenke, Prowincja du Nord
uprawy
2100 m n.p.m.
odmiana Red Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
arbuz
wata cukrowa
białe winogrono
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Musasa z Rwandy 250g wypalona w irlandzkiej palarni Cloud Picker

Słodka i owocowa. Klasyka rwandyjsiego charakteru z zaskakującymi nutami arbuz i waty cukrowej. Do tego fajny posmak białego wina. Cóż - na ciepłe dni przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, ale dlaczego nie marzyć o nich przy kubku takiego smakołyka?

Spółdzielnia Dukunde Coffee z siedzibą w Musasa została założona w 2000 roku przy pomocy programu PEARL USAID, amerykańskiej inicjatywy mającej na celu pomoc społecznościom wiejskim w kraju w odbudowie po skutkach wojny domowej i ludobójstwa w Rwandzie w 1994 roku. Grupa składa się z 1100 osób rolników, a w 2003 roku zbudowali swoją pierwszą myjnię. 80% rolników spółdzielni to kobiety.

„Musasa” oznacza „miejsce do pościelenia łóżka”, a „Dukunde Coffee” oznacza „kochajmy kawę”. Istnieją wyraźne oznaki, że skupienie się na jakości poprawiło życie tych rolników, a wielu rolników bardziej niż podwoiło swoje dochody dzięki współpracy ze spółdzielnią. Istnieje system pomocy finansowej, w ramach którego rolnicy mogą zaciągać niewielkie, niskooprocentowane pożyczki.

Na stacji wiśnie są sortowane na trzy klasy i fermentowane przez 12 godzin. Są moczone, a następnie ręcznie sortowane, najpierw na stołach do wstępnego suszenia, a następnie ponownie na stołach suszących, gdzie leżą przez 14 dni, regularnie obracana i sortowane.

Spółdzielnia ta pracuje nad ponownym zalesianiem lokalnych obszarów rolniczych, dając rolnikom młode drzewa dające cień do sadzenia za każdym razem, gdy uda im się zdobyć krzew kawy. Uprawa kawy w cieniu jest dobrze znanym dobrodziejstwem dla jakości kawy, a także różnorodności biologicznej. Mamy nadzieję, że dzięki dobremu wykorzystaniu tych nasadzeń ten lokalny obszar rolniczy zostanie ponownie zalesiony w ciągu kilku lat.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Cloud Picker
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Cloud Picker Rwanda Musasa filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium