CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Cloud Picker Peru El Diamante omniroast 250g | CoffeeLove
  • nowość

Cloud Picker Peru El Diamante omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Cloud Picker

kawa speciality z nutami trufli

kawa speciality z nutami pomarańczy

kawa speciality z nutami marcepanu



data palenia
2024.04.15
palarnia
Cloud Picker
pochodzenie
region
Caserío El Diamante, Santa Rosa de la Yunga,
Jaén
uprawy
1559 - 1832 m n.p.m.
odmiana
Red Bourbon, Catimor,
Red Catuai, Marsellesa
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
trufle
czekoladowe
czerwona
pomarańcza

marcepan
ocena
-

Kawa ziarnista speciality El Diamante z Peru 250g wypalona w irlandzkiej palarni Cloud Picker 

Soczystość i pyszne cytrusowe nuty tej kawy naprawdę wyróżniały się na stole cuppingowym z peruwiańskimi kawami – a to wraz z leżącą u ich podstaw nutą czekolady rozgrzeje najzimniejsze serce!
Israel Contreras, obecny prezes Comité El Diamante, był współzałożycielem tej organizacji, która powstałą cztery lata temu. Jest ona prawdziwym wyrazem postępu w Peru, którego kawowy krajobraz tradycyjnie zdominowany jest przez duże posiadłości. W ostatnich latach coraz więcej spółdzielni i organizacji rolników łączy swoje zasoby i wiedzę, aby odkryć, jak wiele może zaoferować kawa z tego kraju.

Comité zaangażowało się w szereg działań ukierunkowanych na jakość, w tym uprawę w cieniu i innowacyjne techniki mycia, aby smaki tego terroir odpowiednio wybrzmiały. Kawa ta najpierw pływa w zbiornikach przez jeden dzień, następnie jest usuwana jest miazga a ziarna przenoszone do kolejnych zbiorników, gdzie są fermentowane przez 24-36 godzin, w zależności od temperatury. Większość rolników suszy ją na stołach, niektórzy nadal korzystają z polipropylenowych suszarni.

Członkowie Comité na ogół stosują rolnictwo mieszane, które stanowi kluczowy filar zrównoważonego rolnictwa na całym świecie.
 
Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent Cloud Picker
Pochodzenie ziaren Peru
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Cloud Picker Peru El Diamante omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium