CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Cloud Picker Burundi Kibingo filtr 250g | CoffeeLove
  • promocja

Cloud Picker Burundi Kibingo filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 72,17 zł

Cena regularna: 84,90 zł

72.17
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 84,90 zł
ilość szt.
-15% Zyskujesz 36 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Cloud Picker

kawa speciality z nutami czerwonych winogron

Kawa Speciality z nutami herbaty oolong

Kawa Speciality z nutami wanilii


data palenia
2024.10.11
palarnia
Cloud Picker
pochodzenie
Burundi
region
Kayanza
uprawy
1700 - 1900 m n.p.m.
producent
drobni rolnicy
stacja obróbki
Kibingo
odmiana
Red Bourbon
proces
honey
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
czerwone winogrona
oolong
wanilia
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Kibingo z Burundi 250 g wypalona w irlandzkiej palarni Cloud Picker 

Kibingo to stacja mycia, która obsługuje 1739 rolników w północnej burundyjskiej gminie Kayanza. Rolnicy ci są rozproszeni na 18 wzgórzach w okolicy i są zorganizowani w grupy po 30 osób, które są reprezentowane przez lidera gospodarstwa, aby pomóc w komunikacji.

Stacją mycia zarządza Greenco, firma zaangażowana w wiele stacji mycia w Burundi, w tym producentów poprzedniej kawy, Nemba. Współpracują z absolwentami agronomii, aby zapewnić szkolenia rolnikom i wsparcie dla stacji. Angażują się również w szereg projektów środowiskowych, takich jak dodawanie paneli słonecznych do wszystkich swoich stacji mycia w celu zasilania elektroniki i oczyszczanie ścieków, aby mogły one spływać z powrotem do lokalnych rzek.

Stacja Kibingo ma 10 zbiorników fermentacyjnych, 2 zbiorniki do moczenia i 165 stołów suszących, a także 4 stoły do wstępnego suszenia. Rolnicy otrzymują organiczny nawóz ze stacji, wykonany z kompostowanego miąższu kawy. Jest szkółka dla rolników, gdzie mogą otrzymać dotowane sadzonki. Po przybyciu ziarna są floastowane w celu zapewnienia jakości i suszone powoli przez 2 do 3 tygodni, kiedy przez cały ten czas regularnie wybierane są wadliwe ziarna.
 
Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/10
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Cloud Picker
Pochodzenie ziaren Burundi
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Cloud Picker Burundi Kibingo filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium