Cloud Picker Burundi Kibingo filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
84,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2024.10.11 |
palarnia
Cloud Picker |
pochodzenie
Burundi |
region
Kayanza
|
uprawy
1700 - 1900 m n.p.m.
|
producent
drobni rolnicy
|
stacja obróbki
Kibingo
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
honey |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
oolong wanilia |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Kibingo z Burundi 250 g wypalona w irlandzkiej palarni Cloud Picker
Stacją mycia zarządza Greenco, firma zaangażowana w wiele stacji mycia w Burundi, w tym producentów poprzedniej kawy, Nemba. Współpracują z absolwentami agronomii, aby zapewnić szkolenia rolnikom i wsparcie dla stacji. Angażują się również w szereg projektów środowiskowych, takich jak dodawanie paneli słonecznych do wszystkich swoich stacji mycia w celu zasilania elektroniki i oczyszczanie ścieków, aby mogły one spływać z powrotem do lokalnych rzek.
Stacja Kibingo ma 10 zbiorników fermentacyjnych, 2 zbiorniki do moczenia i 165 stołów suszących, a także 4 stoły do wstępnego suszenia. Rolnicy otrzymują organiczny nawóz ze stacji, wykonany z kompostowanego miąższu kawy. Jest szkółka dla rolników, gdzie mogą otrzymać dotowane sadzonki. Po przybyciu ziarna są floastowane w celu zapewnienia jakości i suszone powoli przez 2 do 3 tygodni, kiedy przez cały ten czas regularnie wybierane są wadliwe ziarna.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.