Chemex 3 Cup Coffee Maker Classic 3 filiżanki klasyczny amerykański dripper





Opis
Chemex Three Cup Classic - zaparzacz do kawy - trzy filiżanki
Chemex pozwala doświadczyć najczystszego smaku kawy!
Dlaczego polubisz Chemexa?
- wyprodukowany z żaroodpornego szkła (boro-krzemowego), które nie absorbuje zapachów i osadów
- zaparzacz Chemex umożliwia podgrzanie wystygniętej kawy bez utraty walorów smakowych
- prosty, łatwy w użyciu
- eleganckie wzornictwo
Design
Zaparzacz Chemex to jednoczęściowe szklane naczynie, wynalezione w 1941 roku przez Petera Schlumbohma.
Chemex jest ikoną designu i sztuki użytkowej - jest eksponatem w MOMA (Museum of Modern Art) w Nowym Jorku, został też uznany jednym ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów dla nowoczesnego domu przez Instytut Technologii Illinois. Wyróżniony przez Muzeum Sztuki Współczesnej, w kategorii najlepszych wynalazków produktów użytkowych w 1943 roku.
Funkcjonalność
Kawa zaparzana w Chemexie jest nieporównywalna z żadną inną. Pozbawiona goryczy, pozwala doświadczyć bogatego bukietu smaków i aromatów. Chemex daje ogromne możliwości eksperymentowania ze smakiem. Jest jednym z najbardziej cenionych zaparzaczy na rynku.
Dostarczany wraz z drewnianym kołnierzem i dekoracyjnym rzemieniem.
Używanie opatentowanych, oryginalnych, składanych filtrów Chemex gwarantuje, że proces parzenia pozwoli przygotować doskonałą kawę, bez fusów i gorzkiego posmaku.
Pojemność: 450 ml
Do zaparzenia kawy użyj filtrów Chemex FP-2
Zaparzenie kawy w Chemexie jest bardzo łatwe!
Co jest potrzebne:
- Chemex
- filtry
- dobra kawa
- waga
- woda o temperaturze ok 95℃
Jak zaparzyć kawę w Chemexie:
Krok 1: Zmiel kawę, średnio.
Kawę zmiel grubiej niż do drippera, ale drobniej niż do ekspresu przelewowego.
Polecamy młynki żarnowe - pozwalające zachować jednolity stopień mielenia, dzięki temu ekstrakcja przebiega równo, a kawa charakteryzuje się wyraźnym smakiem i bukietem zapachów.
Krok 2: Włóż filter do Chemexa, tak, żeby z jednej strony miał trzy warstwy, z drugiej jedną.
Trzy warstwy powinny być przy wylewce karafki.
Zmocz włożony filtr niewielką ilością ciepłej wody - w ten sposób przepłuczesz filtr unikając posmaku papieru w kawie oraz wstępnie podgrzejesz zaparzacz.
Krok 3: W zależności od preferencji wsyp 6-7 gramów kawy na 100 ml napoju.
Możesz śmiało zwiększyć dozę kawy, jeżeli lubisz kawę mocniejszą. Zaparzacz Chemex pozbawia kawę gorzkiego posmaku, nie musisz się więc obawiać, że będzie zbyt gorzka.
Krok 4: Wlej ok 60 - 70ml wody (o temperaturze ok 90-95℃) na kawę w filtrze.
W ten sposób zwilżysz kawę.
Następnie poczekaj 30 sekund. W tym czasie kawa absorbuje wodę i zakwita, zwiększając powierzchnię zmielonych cząstek. Dlatego kolejne dodanie wody lepiej wypłucze z kawy wszelkie substancje, które mają wpływ na jej smak i zapach. Lepiej wykorzystasz to, co kryją w sobie ziarna kawy.
Krok 5: Kolejną porcję wody wlewaj pomału, okrężnym ruchem wokół ścianek zaparzacza.
Rób to tak, żeby nie lać wody na filtr, a na kawę.
Cały proces powinie trwać około 4 minut. Uzależniony jest miałkością zmielonej kawy. Gdy wlejesz całą wodę przeznaczoną do wsypanej ilości kawy (6-7 gram kawy na 100 ml wody) i cała woda skończy przelewać się przez kawę w filtrze szybciej niż w ciągu 3,5 - 4 minut, powinieneś drobniej zmielić kawę. Gdy proces trwa za długo, powyżej 4,5 minuty, kawa zmielona jest zbyt drobno.
Krok 6: Wyciągnij filtr z zaparzacza składając go wcześniej nad karafką, żeby nie wysypać kawy z filtra.
Krok 7: Smacznego! Przelej kawę z karafki Chemex do kubka i rozkoszuj się jej smakiem.
Możesz delikatnie poruszać karafką przed wlaniem kawy do kubka - dodasz jej powietrza uzyskując efekt podobny do dekantacji. Uważaj, żeby nie rozlać kawy.
Cechy produktu
Producent | Chemex |
System | Chemex |
Pojemność | 450 ml |
Kolor | przezroczysty |
Wysokość / Szerokość / Głębokość | 21 / 6 / 6 cm |
Materiał | szkło |
EAN | 028068001364 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.