Casino Mocca Peru Agua Cristalina mikro-lot washed filtr 200g kawa ziarnista specialty do dripa





Opis
Casino Mocca Peru Agua Cristalina filtr 200g
Charakterystyka kawy
data palenia | 2022.02.01 |
palarnia | Casino Mocca |
pochodzenie | Peru |
region | Cajamarca |
producent | Fredeslinda Calle |
odmiana | Bourbon, Caturra |
proces | washed |
typ palenia | przelew |
stopień palenia | jasny |
profil kawy | morela wiśnie migdały |
Opis
Agua Cristalina to mikro-lot z pojedynczej farmy, wyprodukowany przez Fredeslindę Calle i jej brata Dionisio. Prowadzą oni 3-hektarową farmę w pobliżu wioski Alto Ihuamaca w prowincji San Ignacio, gdzie uprawiają odmiany Bourbon i Caturra oraz przetwarzają kawę na miejscu.
Peru ma duży potencjał produkcji wysokiej jakości kawy speciality, ale w większości przypadków spółdzielnie nadal produkują tanie, masowe partie bez możliwości identyfikacji ziarna, co nie daje szansy zabłyśnięciu wyjątkowej małej partii.
Mokry proces w Agua Cristalina rozpoczyna się od 20 godzin fermentacji na sucho, po której następuje mycie i płukanie, a następnie suszenie na słońcu na tarasach pokrytych plandeką. Suszenie trwa średnio około 12-25 dni w zależności od warunków pogodowych.
Polecane metody zaparzenia kawy Casino Mocca Peru Agua Cristalina
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/02 |
Producent | Casino Mocca |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Region | Cajamarca |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 200g |