Cafec Arita Ware Trapezoid Dripper Snowy White | wybierz rozmiar





Opis
Cafec Arita Ware Trapezoid Dripper Snowy White - japońska legenda
Dostępne rozmiary:
- 101 - 1 -2 filiżanki kawy
- 102 - 2 - 5 filiżanek kawy
Ten trapezoidalny dripper, zaprojektowany i opracowany wspólnie przez pana Taguchiego, legendę japońskiego ruchu kawy specialty, oraz CAFEC, jest przeznaczony do użytku w „Café Bach” w Tokio.
Drippery trapezowe Cafec 101 i 102 mają bardzo wysoki status i reputację w Japonii. W porównaniu z innymi dripperami trapezowymi, ten dripper CAFEC zaparzy kawę bardziej zbalansowaną, o wyraźniejszych nutach smakowych i aromatycznych walorach. Drippery wykonane są ręcznie, przy użyciu tradycyjnej japońskiej techniki Arita Ware.
Drippery trapezowe Cafec mają gładką i okrągłą powierzchnię oraz są silnymi izolatorami termicznymi. Ich żebrowanie jest głębokie, co tworzy idealny prąd wody i głęboką filtrację podczas parzenia kawy. Stromy kąt nachylenia po bokach i owalny przekrój poprzeczny sprawiają, że woda przedostaje się w odpowiednim tempie przez zmieloną kawę, unikając problemów z blokowaniem się przepływu.
Zaparzona kawa ma mocny aromat, złożony, słodki, aksamitny i przyjemny smak.
Czym różni się dripper Cafec Arita Ware Trapezoid Dripper od innych dripperów?
Podstawową różnicą w smaku kawy zaparzanej w dripperach trapezowych, w porównaniu do dripperów stożkowych z otwartym dnem, jest wyższe body naparu, ale też wyraźniejsze akcenty nut owocowo-kwaskowych. Chociaż to możesz oczywiście do pewnego stopnia regulować stopniem mielenia i techniką parzenia kawy.
Drippery te sprawdzają się doskonale również w przypadku kaw średnio, i nieco ciemniej palonych, którym brakuje często właściwego balansu w przypadku zaparzania metodami przelewowymi.
Drippery trapezowe mają swoich gorących zwolenników na całym świecie, ale szczególnie popularne są w Japonii.
Dwie wersje drippera trapezowego Cafec mają odpowiednio zaprojektowane otwory odpływowe - 101 ma jeden otwór i 102 ma dwa otwory. Dzięki temu, parzenie może być stabilne nawet przy niewielkiej zmianie objętości wody do nalania.
Co więcej, żebrowanie wokół otworu umożliwia płynny przepływ kawy poprzez zmniejszenie napięcia powierzchniowego.
Do dripperów Cafec polecamy filtry tej samej marki - Cafec.
Możesz również użyć filtrów Kalita - 101 lub 102.
Który rozmiar dripdera wybrać?
Dripper 101 pozwala zaparzyć od 150 do 300 ml kawy. Będzie więc idealnym wyborem dla jednej lub dwóch osób.
Dripper 102 pozwala zaparzyć od 300 do 600 ml kawy. Sprawdzi się więc przy przygotowaniu kawy dla dwóch do pięciu osób.
Jeśli lubisz większą ilość kawy, np 250 ml lub więcej, wybierz dripper 101. Jeśli wolisz mniej kawy, ale częściej, dla jednej osoby, najlepszym wyborem będzie dripper w rozmiarze 101.
Jak przygotować kawę w zaparzaczu Cafec Trapezoid Dripper
To bardzo prosty, dający wyśmienite i powtarzalne rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Przydatne są też: termometr, serwer - znacznie ułatwią zaparzenie doskonałej kawy.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 12-14g kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 6-7g kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 94 stopni
- włóż filtr do serwera
- zwilż filtr gorącą wodą - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę; w tym celu wlej sporo wody na dno filtra, tak, żeby wypełnić filtr w ponad połowie (wlewanie po ściankach może spowodować zniszczenie fal filtra)
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- wytaruj wagę, włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Cafec |
System | 101 / 102 |
Kolor | biały |
Materiał | ceramika |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.