Cafec Arita Ware Trapezoid Dripper 101 Chocolate Brown
Cena regularna:
towar niedostępny
Cafec Arita Ware Trapezoid Dripper 101 Chocolate Brown do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-2 filiżanek kawy
Driper Cafec Arita pozwala zaparzyć doskonale smakującą kawę łatwo i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz dodając do filtra średnio-grubo zmieloną kawę i zalewając ją powoli gorącą wodą. Pamiętaj żeby przed wsypaniem kawy zwilżyć wcześniej papierowy filtr.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - im lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Do drippera pasują filtry w rozmiarze 101.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Dlaczego warto wybrać dripper Cafec Arita?
Ten trapezoidalny dripper, zaprojektowany i opracowany wspólnie przez pana Taguchiego, legendę japońskiego ruchu kawy specialty, oraz CAFEC, jest przeznaczony do użytku w „Café Bach” w Tokio.
Drippery trapezowe Cafec 101 i 102 mają bardzo wysoki status i reputację w Japonii. W porównaniu z innymi dripperami trapezowymi, ten dripper CAFEC zaparzy kawę bardziej zbalansowaną, o wyraźniejszych nutach smakowych i aromatycznych walorach. Drippery wykonane są ręcznie, przy użyciu tradycyjnej japońskiej techniki Arita Ware.
Drippery trapezowe Cafec mają gładką i okrągłą powierzchnię oraz są silnymi izolatorami termicznymi. Ich żebrowanie jest głębokie, co tworzy idealny prąd wody i głęboką filtrację podczas parzenia kawy. Stromy kąt nachylenia po bokach i owalny przekrój poprzeczny sprawiają, że woda przedostaje się w odpowiednim tempie przez zmieloną kawę, unikając problemów z blokowaniem się przepływu.
Zaparzona kawa ma mocny aromat, złożony, słodki, aksamitny i przyjemny smak.
Czym różni się dripper trapezowy Cafec od innych dripperów?
Podstawową różnicą w smaku kawy zaparzanej w dripperach trapezowych, w porównaniu do dripperów stożkowych z otwartym dnem, jest wyższe body naparu, ale też wyraźniejsze akcenty nut owocowo-kwaskowych. Chociaż to możesz oczywiście do pewnego stopnia regulować stopniem mielenia i techniką parzenia kawy.
Drippery te sprawdzają się doskonale również w przypadku kaw średnio, i nieco ciemniej palonych, którym brakuje często właściwego balansu w przypadku zaparzania metodami przelewowymi.
Drippery trapezowe mają swoich gorących zwolenników na całym świecie, ale szczególnie popularne są w Japonii.
Dwie wersje drippera trapezowego Cafec mają odpowiednio zaprojektowane otwory odpływowe - 101 ma jeden otwór i 102 ma dwa otwory. Dzięki temu, parzenie może być stabilne nawet przy niewielkiej zmianie objętości wody do nalania.
Co więcej, żebrowanie wokół otworu umożliwia płynny przepływ kawy poprzez zmniejszenie napięcia powierzchniowego.
Który rozmiar wybrać? Sprawdź ile kawy zaparzysz w różnych dripperach:
- 101: 1 - 2 filiżanki
- 102: 1 - 4 filiżanki
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.