Cafec Arita Ware Flower Dripper ceramiczny Cup 4 Magnolia White
Cena regularna:
towar niedostępny
Cafec Arita Ware Flower Dripper ceramiczny Cup 4 Magnolia White do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-4 filiżanek kawy
Driper Cafec Arita Ware Flower pozwala zaparzyć doskonale smakującą kawę łatwo i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz dodając do filtra średnio-grubo zmieloną kawę i zalewając ją powoli gorącą wodą. Pamiętaj żeby przed wsypaniem kawy zwilżyć wcześniej papierowy filtr.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - im lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Do drippera pasują filtry Cafec 2 lub inne kompatybilne z rozmiarem V60-02.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Dlaczego warto wybrać dripper Cafec Arita Ware Flower?
Porcelanowy dripper z wewnętrznymi żłobieniami w postaci płatków kwiatów to prawdziwe rzemiosło. Każdy dripper jest wykonywany ręcznie przez japońskich rzemieślników, przy użyciu tradycyjnej japońskiej techniki wyrobów Arita.
Charakterystyczną cechą drippera Cafec jest rozmieszczenie płatków na wewnętrznej ściance drippera do kawy. Pozwalają na idealne rozprężenie się kawy mielonej i stworzenie przestrzeni między bibułą filtracyjną a ścianką drippera. Wzór żłobienia, rzadki w górnej i gęsty w dolnej części drippera, również przyczynia się do efektu zmiennej prędkości przepływu wody: gdy poziom wody osiągnie 60-70% drippera, prędkość przepływu ulegnie spowolnieniu.
Dlatego ma renomę drippera, który daje filiżankę „pełną słodyczy”, ponieważ nie tylko wpływa na owocowy charakter i kwasowość naparu, ale także w pełni wydobywa słodycz i umiarkowaną goryczkę.
Używając tego drippera zaparzysz pełną niuansów, słodką filiżankę kawy.
Dripper wykonany jest z białej ceramiki. W pudełku znajdziesz również łyżeczkę z tworzywa do odmierzania kawy.
Czym różni się dripper Cafec Arita Ware Flower Dripper od innych dripperów?
Dripper o kwiatowym układzie żłobień utrzymuje głęboką warstwę filtrującą, umożliwiając cyrkulację wody od środka na zewnątrz. Aby zapobiec przedostawaniu się nieprzyjemnego smaku do naparu, wymagany jest szybszy i płynniejszy przepływ wody. Po długich badaniach Cafec w końcu osiągnął ten idealny kształt kwiatu! Ponieważ woda nie pozostaje w dripperze, objętość wody nalewanej z góry i wynoszona z dołu może być utrzymywana bez zmian. Możesz cieszyć się najlepszym smakiem kawy bez nieprzyjemnego posmaku.
Do dripperów Cafec polecamy filtry tej samej marki - Cafec.
Możesz również użyć filtrów Hario, odpowiednio 01 do drippera 1 Cup i 02 do drippera 4 Cup.
Który rozmiar wybrać? Sprawdź ile kawy zaparzysz w różnych dripperach:
- Cafec Cup 1: 1 - 2 filiżanki
- Cafec Cup 4: 1 - 4 filiżanki
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.