Bracia Ziółkowscy Pół na pół 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
Bracia Ziółkowscy Pół na pół 250g kawa ziarnista Speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.04.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
brak danych
|
region | |
odmiana |
50% Arabica Bourbon
50% Robusta |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy Bracia Ziółkowscy Pół na pół
Niecodzienne połączenie, niezwykła, zaskakująca kawa. Na takim opisie zasadzie można byłoby poprzestać. Nazwa mówi sama za siebie, kraj pochodzenia, Rwanda, to też prawie gwarancja odpowiedniej jakości.
Do tego kawa do ekspresu / kawiarki palona jasno - kto jeszcze nie jest jej ciekawy?
Ta kawa zasługuje jednak na specjalne traktowanie - jest nie tylko odważnym połączeniem (Robusta klasy speciality) i Rwanda Rushashi, znana, sprawdzona i lubiana, wyśmienita Arabika. To odważne połączenie i jasne palenie dało efekt zdumiewający - kawę, którą kochamy od pierwszego łyczka.
Spróbujcie jej z mlekiem - takiego flata łatwo nie znajdziecie. Słowo!
Skąd pomysł? Bracia Ziółkowscy znają już dobrze wspomnianą robustę - z tych ziaren powstaje Rwanda Twongere, która zdobywa coraz więcej fanów. Marzyła in się jasno palona kawa do espresso, pozbawiona kwasowości, dająca zamiast tego dużo słodyczy. I daje. Jest to słodycz owoców i nugatu, jest poziomka i miód.
Na ile to możliwe, spróbujcie maksymalnie grubszego mielenia, które utrzymuje parametry espresso - 19g kawy i 30 sekund.
W kawiarce, a nawet w AeroPressie - powalająca.
Nie boi się też French Pressa i ekspresu przelewowego. Można śmiało zaszaleć :)
Słowem - kawa wybitna!
Polecane metody zaparzenia kawy Bracia Ziółkowscy Pół na pół
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | Bracia Ziółkowscy |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica z Robustą |
Single Origin / Blend | Blend |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Prowincja Północna |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |