Bracia Ziółkowscy Honduras Caballero filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Bracia Ziółkowscy Honduras Caballero filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.03
|
najlepsza przed |
2024.01.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Chinacla, La Paz
|
producent |
Marysabel Caballero,
Moises Herrera |
farma |
Caballero
|
uprawy |
1500 - 1650 m n.p.m.
|
odmiana |
Catuai
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Kawa ziarnista jakości specialty. Wypalana jasno, przeznaczona do alternatywnych metod zaparzania – dripa, AeroPressa, Chemexu, French Pressa i innych.
Ojciec Marysabel, Don Fabio, odziedziczył uprawę kawy w okolicach Marcali i po wielu latach niskich niestety plonów postanowił przekazać ziemię swoim dzieciom, córce Marysabel i jej mężowi Moisesowi Herrerze. Moises wprowadził do rodzinnej firmy również własne farmy i razem posiadają prawie 500 akrów kawy, podzielonej między różne farmy.
Cztery lata temu Moises Herrera rozpoczął przetwarzać kawę przy pomocy procesu suchego (natural) - chciał wypracować własną technikę takiej obróbki. W Marcali stosowanie naturalnej obróbki jest sporym wyzwaniem. Klimat jest wilgotny i w porze suchej może padać. A czas schnięcia może wynosić od 20 do 40 dni.
Rodzina Caballero jest bardzo zaangażowana w zrównoważony rozwój swoich gospodarstw. Duża część ich pracy jest poświęcona poprawie gleby na farmach, aby zapewnić zdrowe środowisko uprawy dla kawowców. Dlatego produkują nawóz organiczny z obornika krowiego i kurzego, zmieszanego z miazgą kawowca i inną materią organiczną. Jest on używany jako dodatek do niektórych nawozów mineralnych, aby zapewnić roślinom odpowiednie składniki odżywcze.
Pomarańcze, awokado, banany i inne owoce są również uprawiane na farmach, aby pracownicy mogli jeść i promować bioróżnorodność na farmach, co zapewnia dobre warunki do uprawy i cienia dla kawowców.
Polecane metody zaparzenia kawy Bracia Ziółkowscy Honduras Caballero
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | Bracia Ziółkowscy |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Region | La Paz |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.