CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Bracia Ziółkowscy Brazylia Fazenda Pinheiro filtr 1 kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 132,90 zł

Cena regularna:

132.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 66 pkt [?]
Zyskujesz 66 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami owoców

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality rześka


data palenia
2025.01.14
palarnia
Bracia Ziółkowscy
pochodzenie
Brazylia
region
São Paulo, Mococa
uprawy
800 - 900 m n.p.m.
producent
Maria Silva i Marco A. Guardabaxo
stacja obróbki
Fazenda Pinheiro
odmiana
Obatã
proces
natural
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
delikatne owoce
czekolada

rześka
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Fazenda Pinheiro 1 kg z Brazylii wypalona w polskiej palarni Braci Ziółkowskich

Brazylia, ale żeby nie były to same orzeszki i kakao? Proszę bardzo – delikatne owoce, czekolada. Aksamitne body, rześka, ale konkretna.

Fazenda Pinheiro znajduje się na pofałdowanych wzgórzach Mococa, w północnej części stanu São Paulo. Maria Silva i Marco A. Guardabaxo nabyli famrę od Rubena Pinheiro w 2003 roku. W 2007 roku zasadzili pierwsze 9,5 hektara kawy. Z czasem rozwinęli produkcję do obecnych 92 hektarów. Farma znajduje się na wysokości od 800 do 900 m n.p.m. Drzewa kawowca rosną na równinach, między porośniętymi eukaliptusem wzgórzami. Dodatkowe 98 hektarów zajmuje las zachowany jako rezerwa bioróżnorodności.

Rodzina Guardabaxo prowadzi również firmę eksportującą kawę (własną i innych producentów) do Europy i USA – Ocafi. W ten sposób skracają dystans między farmą a ostatecznym odbiorcą, uniezależniają się od pośredników i dywersyfikują swoją działalność.

Marco Guardabaxo posiada rozległe doświadczenie z zakresu agronomii, które od początku wdrażał na farmie. W całej fazendzie zainstalowane zostało nawadnianie kropelkowe, dzięki czemu można niwelować negatywne wpływy zmieniającego się klimatu i zapewnić stały rozwój i jakość wiśni. Owoce z drzew do wieku 6 lat (lub tych nie większych niż 1,5 metra) są zbierane ręcznie, dopiero do zbiorów ze starszych drzew używa się mechanicznych kombajnów. Pinheiro posiada łącznie 2.160 m2 tarasów, na których owoce są suszone przez 10 do 15 dni. Ziarna są następnie rozprowadzane do 3 suszarni, w celu uzyskania idealnej wilgotności przed ostatecznym eksportem.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 1 kg
Producent Bracia Ziółkowscy
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Bracia Ziółkowscy Brazylia Fazenda Pinheiro filtr 1 kg kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium