Bonanza Yemen Abdullah Al-Kuhali omniroast 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Bonanza Yemen Abdullah Al-Kuhali omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Ibb
|
producent |
Abdullah al Kuhali
|
uprawy |
2300 m n.p.m.
|
odmiana | Tufahi |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
89 pkt SCA
|
Opis
O palarni Bonanza
Bonanza Coffee Roastery została założona w 2006 roku przez grupę młodych pasjonatów kawy, którzy postanowili otworzyć kawiarnię w Berlinie, sercu Niemiec. Wszystko zaczęło się od kawy Fair Trade, ale z czasem palarnia odkryła, że termin „Fair Trade” był skażony kłamstwami i dyskryminacją, co nie było zgodne z ich założeniami.
To w naturalny sposób doprowadziło do poszukiwania nowych źródeł jakości, na które palarnie zaczęły zwracać coraz większą uwagę. Płacenie za jakość, a nie za ilość zbliżyło palarnię do źródła i pomogło zbudować bezpośrednie relacje z producentami kawy na całym świecie. To właśnie te relacje utrzymują palarnię w dobrej kondycji i pomagają jej się rozwijać.
Kolejnym kluczowym aspektem, w którym Bonanza nigdy nie idzie na skróty, jest smak. Większość ich portfolio składa się z kaw, które mają coś ekstra - coś, co sprawi, że poczujesz się, jakbyś pił nie zwykłą kawę, ale jakbyś doświadczał czegoś niecodziennego. To właśnie ta skromna niespodzianka wyróżnia Bonanzę na tle konkurencji. Smacznego!
O tej kawie
Jemen jest miejscem bardzo unikalnego mikroklimatu, niezwykle dużych wysokości i szerokiej gamy odmian rzadko spotykanych w europejskich palarniach.
Ta kawa to pierwsza kawa z krajowej aukcji, w przeciwieństwie do prywatnych aukcji jemeńskich z ostatnich kilku lat. Aukcja krajowa miała na celu umożliwienie rolnikom i eksporterom bezpośredniego zgłaszania swoich kaw do degustacji w ciemno w celu wybrania kaw do wystawienia na aukcję, co oznacza, że najwyższe oferty trafiają bezpośrednio do rolnika.
Chociaż miejscem narodzin kawy była Etiopia, po raz pierwszy uprawiano ją w celach komercyjnych w Jemenie. Stamtąd też po raz pierwszy eksportowano kawę.
Wyjątkowość kawy jemeńskiej można przypisać wyjątkowości samego Jemenu – kawa w Jemenie rozwijała się przez wieki odizolowana od potomstwa tych przemycanych ziaren, które dały początek kawie w pozostałych częściach świata. W Jemenie kawę tradycyjnie uprawia się na dużych wysokościach, w trudnych warunkach, przy niewielkich opadach deszczu. W rezultacie odmiany, które rozwinęły się w Jemenie, musiały przetrwać surowy klimat. Są wynikiem wieków adaptacji do tych wyjątkowych i trudnych warunków - stąd same odmiany są unikalne dla Jemenu. Ponadto dodatkowy stres związany z tymi warunkami dla roślin zwiększa liczbę składników odżywczych i cukrów "wypychanych" do wiśni, co ostatecznie zwiększa złożoność filiżanki.
Proces
Ta konkretna partia jest uprawiana na wysokości 2300 m n.p.m. i jest przetwarzana jako naturalna partia suszona na słońcu. Ze względu na brak opadów, kawa jemeńska zawsze była suszona na słońcu, naturalnie, co jeszcze bardziej zwiększa słodycz filiżanki. Ostatecznie kawa jemeńska i jej historia są bardzo podobne do samego Jemenu: tajemnicze, intrygujące i złożone.
Polecane metody zaparzenia kawy Bonanza Yemen Abdullah Al-Kuhali
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Bonanza Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Jemen |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.