Bonanza Kolumbia El Carmen omniroast 250g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
74,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.06.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pitalito, Huila
|
producent |
Red Associations
|
uprawy |
-
|
odmiana | Caturra, Castillo |
proces | fully washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Kawa ziarnista speciality El Carmen z Kolumbii 250g wypalona w niemieckiej palarni Bonanza
El Carmen jest jednym z najbardziej ugruntowanych stowarzyszeń, z którymi współpracuje Raw Material w Kolumbii. W ramach Red Associations producenci El Carmen mają lepsze możliwości wejścia na rynek kaw speciality, z lepszą infrastrukturą i stabilnymi dochodami, aby reinwestować w produkcję kaw coraz lepszej jakości. Członkowie stowarzyszenia otrzymują wynagrodzenie co najmniej dwukrotnie wyższe niż zwykle, dlatego, poza doskonałą jakością ziaren i smakiem kawy, Bonanza zdecydowała, że wesprzeć ich projekt.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.