Bonanza Etiopia Gogogu omniroast 250g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
79,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.06.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Uraga,
East Guji |
producent |
drobni rolnicy
|
uprawy |
-
|
odmiana | Kurume |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Kawa ziarnista speciality Gogogu z Etiopii 250g wypalona w niemieckiej palarni Bonanza
O palarni Bonanza
Bonanza Coffee Roastery została założona w 2006 roku przez grupę młodych pasjonatów kawy, którzy postanowili otworzyć kawiarnię w Berlinie, sercu Niemiec. Wszystko zaczęło się od kawy Fair Trade, ale z czasem palarnia odkryła, że termin „Fair Trade” był skażony kłamstwami i dyskryminacją, co nie było zgodne z ich założeniami.
To w naturalny sposób doprowadziło do poszukiwania nowych źródeł jakości, na które palarnie zaczęły zwracać coraz większą uwagę. Płacenie za jakość, a nie za ilość zbliżyło palarnię do źródła i pomogło zbudować bezpośrednie relacje z producentami kawy na całym świecie. To właśnie te relacje utrzymują palarnię w dobrej kondycji i pomagają jej się rozwijać.
Kolejnym kluczowym aspektem, w którym Bonanza nigdy nie idzie na skróty, jest smak. Większość ich portfolio składa się z kaw, które mają coś ekstra - coś, co sprawi, że poczujesz się, jakbyś pił nie zwykłą kawę, ale jakbyś doświadczał czegoś niecodziennego. To właśnie ta skromna niespodzianka wyróżnia Bonanzę na tle konkurencji. Smacznego!
O tej kawie
Bonanza wprowadziła nową partię, która zastępuje ich bestsellerową kawę, jaką była Sasaba. Z powodu nieprzewidzianych okoliczności potrzebowali zastępstwa przynajmniej na jeden sezon. Nowe ziarna zrobiły na palarni ogromne wrażenie, i tak naprawdę z Gogogu zaczynają tam, gdzie skończyli z Sasaba! Gogogu to cudownie głęboka i kompleksowość naturalnie procesowanej partii z regionu Uraga we wschodnim Guji, gdzie producenci skupiają się na jakości, a nie na ilości.
Owoce kawy dostarczane są do myjni jednego z najbliższych partnerów Bonanzy - Tesfaye Bekele, gdzie są sortowane i suszone na podniesionych afrykańskich łożach. Rezultatem jest zrównoważony, i luksusowy wręcz profil filiżanki, z gładkimi nutami czekolady i delikatną kwasowością owoców pestkowych, połączony z syropowatym odczuciem w ustach, idealnym do espresso lub filtra.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.