Bonanza Ethiopia Gogogu omniroast 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Bonanza Ethiopia Gogogu omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Uraga,
East Guji |
producent |
drobni rolnicy
|
uprawy |
-
|
odmiana | Kurume |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Opis
O palarni Bonanza
Bonanza Coffee Roastery została założona w 2006 roku przez grupę młodych pasjonatów kawy, którzy postanowili otworzyć kawiarnię w Berlinie, sercu Niemiec. Wszystko zaczęło się od kawy Fair Trade, ale z czasem palarnia odkryła, że termin „Fair Trade” był skażony kłamstwami i dyskryminacją, co nie było zgodne z ich założeniami.
To w naturalny sposób doprowadziło do poszukiwania nowych źródeł jakości, na które palarnie zaczęły zwracać coraz większą uwagę. Płacenie za jakość, a nie za ilość zbliżyło palarnię do źródła i pomogło zbudować bezpośrednie relacje z producentami kawy na całym świecie. To właśnie te relacje utrzymują palarnię w dobrej kondycji i pomagają jej się rozwijać.
Kolejnym kluczowym aspektem, w którym Bonanza nigdy nie idzie na skróty, jest smak. Większość ich portfolio składa się z kaw, które mają coś ekstra - coś, co sprawi, że poczujesz się, jakbyś pił nie zwykłą kawę, ale jakbyś doświadczał czegoś niecodziennego. To właśnie ta skromna niespodzianka wyróżnia Bonanzę na tle konkurencji. Smacznego!
O tej kawie
Bonanza wprowadziła nową partię, która zastępuje ich bestsellerową kawę, jaką była Sasaba. Z powodu nieprzewidzianych okoliczności potrzebowali zastępstwa przynajmniej na jeden sezon. Nowe ziarna zrobiły na palarni ogromne wrażenie, i tak naprawdę z Gogogu zaczynają tam, gdzie skończyli z Sasaba! Gogogu to cudownie głęboka i kompleksowość naturalnie procesowanej partii z regionu Uraga we wschodnim Guji, gdzie producenci skupiają się na jakości, a nie na ilości.
Owoce kawy dostarczane są do myjni jednego z najbliższych partnerów Bonanzy - Tesfaye Bekele, gdzie są sortowane i suszone na podniesionych afrykańskich łożach. Rezultatem jest zrównoważony, i luksusowy wręcz profil filiżanki, z gładkimi nutami czekolady i delikatną kwasowością owoców pestkowych, połączony z syropowatym odczuciem w ustach, idealnym do espresso lub filtra.
Polecane metody zaparzenia kawy Bonanza Ethiopia Gogogu
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Bonanza Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.