Bonanza El Salvador Puerto Arturo Pacamara 48h natural omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Bonanza El Salvador Puerto Arturo omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.09.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Apeneca, Ahuachapan
|
producent |
Alvaro Moises
|
uprawy |
-
|
odmiana | Pacamara |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Opis
O palarni Bonanza
Bonanza Coffee Roastery została założona w 2006 roku przez grupę młodych pasjonatów kawy, którzy postanowili otworzyć kawiarnię w Berlinie, sercu Niemiec. Wszystko zaczęło się od kawy Fair Trade, ale z czasem palarnia odkryła, że termin „Fair Trade” był skażony kłamstwami i dyskryminacją, co nie było zgodne z ich założeniami.
To w naturalny sposób doprowadziło do poszukiwania nowych źródeł jakości, na które palarnie zaczęły zwracać coraz większą uwagę. Płacenie za jakość, a nie za ilość zbliżyło palarnię do źródła i pomogło zbudować bezpośrednie relacje z producentami kawy na całym świecie. To właśnie te relacje utrzymują palarnię w dobrej kondycji i pomagają jej się rozwijać.
Kolejnym kluczowym aspektem, w którym Bonanza nigdy nie idzie na skróty, jest smak. Większość ich portfolio składa się z kaw, które mają coś ekstra - coś, co sprawi, że poczujesz się, jakbyś pił nie zwykłą kawę, ale jakbyś doświadczał czegoś niecodziennego. To właśnie ta skromna niespodzianka wyróżnia Bonanzę na tle konkurencji. Smacznego!
O tej kawie
Już drugi rok do oferty Bonanzy trafia niesamowita Pacamara od Alvaro Moisesa i jego rodziny. Aby ograniczyć stosowanie chemikaliów na farmie, Alvaro zaczął ostatnio sadzić drzewa Liberica, aby przyciągnąć owady Broca, znane z niszczenia kawowców. Ponieważ Liberica zbiera plony przed arabiką, jest w stanie zniwelować szkody wyrządzone jego produkcji kawy.
Ta konkretna partia była przechowywana przez 48 godzin w środowisku o niskiej zawartości tlenu, w workach, które są stale przemieszczane, aby zapewnić równomierną macerację miąższu. Takie zabiegi pozwalają unikalnym aromatom fermentacji przeniknąć do ziaren, co daje cudownie intensywny i owocowy profil smakowy, o syropowatej konsystencji i zrównoważonej kwasowości.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje
7g kawy / 100g wody
temperatura wody
92-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:20 - 2:40 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Bonanza El Salvador Puerto Arturo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Bonanza Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.