Bonanza Costa Rica Don Eli Reposado omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i metod alternatywnych





Opis
Bonanza Costa Rica Don Eli Reposado omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
San Marcos,
Tarrazu |
producent |
Carlos Montero,
Jacob Motero |
uprawy |
-
|
odmiana | Catuai |
proces | reposado |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Opis
Don Eli pokazał wszystkim z branży kawy speciality na Kostaryce, co można osiągnąć korzystając z mokrego młyna - wyprodukował jedne z najlepszych kaw na Kostaryce od 2014 roku. Mokry młyn jest również centralnym punktem edukacji i szkoleń dla lokalnej społeczności kawowej, a Jacob Montero może eksperymentować i doskonalić nowe metody przetwarzania.
Zaowocowało to zdobyciem 6. miejsca w tegorocznym Cup of Excellence. Ta konkretna partia przed przetworzeniem przechodzi przez okres „Reposado” lub „Odpoczynku”, podczas którego świeżo zebrane wiśnie są pozostawiane w zbiornikach w celu poddania ich kontrolowanej fermentacji przed suszeniem.
Zwiększyło to trwałość i intensywność smaku w filiżance, co zaowocowało niewiarygodnie złożonym, ale czystym profilem.
Polecane metody zaparzenia kawy Bonanza Costa Rica Don Eli Reposado
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | Bonanza Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Region | Tarrazu Valley |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.