Bonanza Costa Rica Corazon de Jesus natural omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Bonanza Costa Rica Corazon de Jesus natural omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.06.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Rivas, Brunca
|
producent |
rodzina Alvarado
|
uprawy |
-
|
odmiana | Catuai |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Opis
O palarni Bonanza
Bonanza Coffee Roastery została założona w 2006 roku przez grupę młodych pasjonatów kawy, którzy postanowili otworzyć kawiarnię w Berlinie, sercu Niemiec. Wszystko zaczęło się od kawy Fair Trade, ale z czasem palarnia odkryła, że termin „Fair Trade” był skażony kłamstwami i dyskryminacją, co nie było zgodne z ich założeniami.
To w naturalny sposób doprowadziło do poszukiwania nowych źródeł jakości, na które palarnie zaczęły zwracać coraz większą uwagę. Płacenie za jakość, a nie za ilość zbliżyło palarnię do źródła i pomogło zbudować bezpośrednie relacje z producentami kawy na całym świecie. To właśnie te relacje utrzymują palarnię w dobrej kondycji i pomagają jej się rozwijać.
Kolejnym kluczowym aspektem, w którym Bonanza nigdy nie idzie na skróty, jest smak. Większość ich portfolio składa się z kaw, które mają coś ekstra - coś, co sprawi, że poczujesz się, jakbyś pił nie zwykłą kawę, ale jakbyś doświadczał czegoś niecodziennego. To właśnie ta skromna niespodzianka wyróżnia Bonanzę na tle konkurencji. Smacznego!
O tej kawie
Wśród producentów kawy, jak w każdym środowisku, znajdziemy również osoby niezwykle ambitne, niewiarygodnie zmotywowane. Właśnie od takiej rodziny pochodzą te ziarna, ze stosunkowo nieznanego regionu Brunca, które powalają, dosłownie, na kolana.
Rodzina Alvarado uprawia kawę u podnóża Chirripo, najwyższego szczytu Kostaryki.
Ta konkretna, naturalnie przetworzona partia przechodzi przez 3-dniowy okres „reposado” lub „odpoczynku”, aby rozpocząć początkową, kontrolowaną fermentację. Wiśnie są przegrabiane tylko kilka razy w ciągu pierwszych 3 dni podczas suszenia, co pozwala zwiększonej w ten sposób fermentacji wpłynąć na ostateczny profil filiżanki. Ponieważ wiśnie schną wolniej, są rozkładane na suszarniach, aby zapewnić czystszy profil i równomierną wilgotność przed eksportem.
Polecane metody zaparzenia kawy Bonanza Costa Rica Corazon de Jesus
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Bonanza Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.