Bonanza Costa Rica Corazon de Jesus Honey omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i metod alternatywnych





Opis
Bonanza Costa Rica Corazon de Jesus Honey omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Rivas, Brunca
|
producent |
rodzina Alvarado
|
uprawy |
-
|
odmiana | Catuai |
proces | reposado honey |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Opis
Wśród producentów kawy, jak w każdym środowisku, znajdziemy również osoby niezwykle ambitne, niewiarygodnie zmotywowane. Właśnie od takiej rodziny pochodzą te ziarna, ze stosunkowo nieznanego regionu Brunca, które powalają, dosłownie, na kolana.
Rodzina Alvarado uprawia kawę u podnóża Chirripo, najwyższego szczytu Kostaryki.
Ta konkretna partia, po obróbce honey, została poddana etapowi nazwanemu „Reposado” - zebrane wiśnie są najpierw pozostawiane do „odpoczynku” w zacienionym zbiorniku, zanim zostaną rozdrobnione. Ten okres odpoczynku zwiększa owocowy charakter, którym te ziarna oczarowują. Wiśnie są następnie rozdrabniane, układane w stosy i rzadko mieszane przez pierwsze dni, aby umożliwić kontrolowaną fermentację, przed bardziej równomiernym rozłożeniem w celu uzyskania odpowiedniego poziomu wilgotności.
Polecane metody zaparzenia kawy Bonanza Costa Rica Corazon de Jesus
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | Bonanza Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Region | Huila |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.