Blind Monkey Kolumbia Granja Paraiso 92 Tabi filtr 200 g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
109,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.02.05 |
palarnia
Blind Monkey |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Valle del Cauca
|
uprawy
1900 m n.p.m.
|
producent
Wilton Benitez
|
stacja obróbki
Granja Paraiso 92
|
odmiana
Tabi
|
proces
anaerobic natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
kiwi malina jagody jałowca kolendra kakao |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Granja Paraiso 92 Tabi 200 g z Kolumbii z irlandzkiej palarni Blind Monkey
Wilton Benitez produkuje kawę najwyższej jakości od ponad 26 lat. Ma ponad 16 lat doświadczenia w kawie specjalistycznej, i własną palarnię. Q-grader z doświadczeniem w procesie degustacji przez całe życie. Wilton chciał przełożyć swój cel i pasję na tworzenie wspaniałej i ekscytującej kawy poprzez swoją niedawno założoną firmę Granja Paraiso 92.
Granja El Paraíso-92 to rodzinna farma produkująca różne odmiany, takie jak Java, Bourbon Pink, Geisha, Pacamara, Caturra, Tabi, Castillo, Supremo i Colombia, wykorzystująca wysoce innowacyjne systemy uprawy, takie jak tarasy, nawadnianie kropelkowe, zacienienie i obliczenia odżywcze w laboratorium, wszystko to ma na celu wyprodukowanie wyjątkowej kawy, którą można zweryfikować za pomocą licznych zdobytych nagród.
Finca Paraiso-92 ma również własne laboratorium mikrobiologiczne, laboratorium jakości i zakład przetwórczy.
Procesy stosowane do różnych kaw zaczynają się od ścisłej selekcji, sterylizacji i charakteryzacji wiśni, aby później rozpocząć pierwszą fazę kontrolowanej fermentacji beztlenowej, dodając określony mikroorganizm do każdego procesu. Następnie kawa jest rozdrabniana i poddawana drugiej fazie fermentacji, po zakończeniu której, przeprowadzany jest proces uszczelniania ziaren poprzez oddziaływanie gorącej i zimnej wody w celu poprawy właściwości organoleptycznych kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!