CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Blind Monkey Kolumbia Granja Paraiso 92 Tabi filtr 200 g | CoffeeLove
  • promocja

Blind Monkey Kolumbia Granja Paraiso 92 Tabi filtr 200 g kawa ziarnista OUTLET

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna: 109,90 zł

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 109,90 zł
ilość szt.
-27% Zyskujesz 39 pkt [?]
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami melona

Kawa Speciality z nutami kiwi

Kawa Speciality z nutami maliny


data palenia
2025.02.05
palarnia
Blind Monkey
pochodzenie
Kolumbia
region
Valle del Cauca
uprawy
1900 m n.p.m.
producent
Wilton Benitez
stacja obróbki
Granja Paraiso 92
odmiana
Tabi
proces
anaerobic natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
melon
kiwi
malina
jagody jałowca
kolendra
kakao
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Granja Paraiso 92 Tabi 200 g z Kolumbii z irlandzkiej palarni Blind Monkey

Wilton Benitez produkuje kawę najwyższej jakości od ponad 26 lat. Ma ponad 16 lat doświadczenia w kawie specjalistycznej, i własną palarnię. Q-grader z doświadczeniem w procesie degustacji przez całe życie. Wilton chciał przełożyć swój cel i pasję na tworzenie wspaniałej i ekscytującej kawy poprzez swoją niedawno założoną firmę Granja Paraiso 92.

Granja El Paraíso-92 to rodzinna farma produkująca różne odmiany, takie jak Java, Bourbon Pink, Geisha, Pacamara, Caturra, Tabi, Castillo, Supremo i Colombia, wykorzystująca wysoce innowacyjne systemy uprawy, takie jak tarasy, nawadnianie kropelkowe, zacienienie i obliczenia odżywcze w laboratorium, wszystko to ma na celu wyprodukowanie wyjątkowej kawy, którą można zweryfikować za pomocą licznych zdobytych nagród.
Finca Paraiso-92 ma również własne laboratorium mikrobiologiczne, laboratorium jakości i zakład przetwórczy.

Procesy stosowane do różnych kaw zaczynają się od ścisłej selekcji, sterylizacji i charakteryzacji wiśni, aby później rozpocząć pierwszą fazę kontrolowanej fermentacji beztlenowej, dodając określony mikroorganizm do każdego procesu. Następnie kawa jest rozdrabniana i poddawana drugiej fazie fermentacji, po zakończeniu której, przeprowadzany jest proces uszczelniania ziaren poprzez oddziaływanie gorącej i zimnej wody w celu poprawy właściwości organoleptycznych kawy.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300 ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/02
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 200g
Producent Blind Monkey
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Blind Monkey Kolumbia Granja Paraiso 92 Tabi filtr 200 g kawa ziarnista OUTLET
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium