Bialetti Musa 2TZ włoska kawiarka stalowa 90 ml
Cena regularna:
towar niedostępny
Kawiarka stalowa Bialetti Musa do zaparzenia 2 małych filiżanek kawy, pojemność ok 90 ml
Bialetti Musa charakteryzuje się niepowtarzalnym stylem. Ponadczasowy, domowy ekspres do kawy wykonany ze stali nierdzewnej 18/10. Musa gwarantuje wysoką jakość dzięki opatentowanemu zaworowi bezpieczeństwa, który można zdemontować w celu kontroli i łatwo wyczyścić. Wykonana ze stali nierdzewnej 18/10, przystosowana do pracy również na płytach indukcyjnych, zachowuje swoją klasę i oryginalne właściwości nawet po długotrwałym użytkowaniu.
marka | |
korpus |
stal nierdzewna 18/8
|
rączka i uchwyt |
tworzywo
|
kolor | stalowy |
ilość filiżanek kawy |
2TZ |
pojemność |
90 ml
|
indukcja |
nie
|
wysokość |
155 mm
|
średnica |
72 mm
|
pasujące uszczelki |
Piękna forma i wytrzymałość. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w tradycyjny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Kawiarka Bialetti Musa pozwala na rozkoszowanie się tradycyjnym włoskim espresso.
Smukły, nowoczesny kształt kawiarki doskonale podkreśla jej jakość. Wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Uchwyt, wykonany z tworzywa sztucznego jest bardzo poręczny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.
Kawiarka działa na palnikach:
- gazowych
- elektrycznych
Kawiarka nie działa na indukcji.
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Producent nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się średnio, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, żeby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy dobrze się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - doskonała i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - zachwycająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna rewelacyjna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, idealnie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - zachwycająca kawa - słodka i mocna, o bardzo rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - ciekawa w smaku, mocna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. w kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.
Szczegóły
Bezpieczeństwo
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!