Bialetti Moka Induction 4TZ kawiarka czarna 170 ml
Cena regularna:
229,90 zł
towar niedostępny
Kawiarka Bialetti Moka Induction Black do zaparzenia 4 małych filiżanek kawy, pojemność ok 170 ml
Bialetti Moka Induction to kawiarka, która działa na płytach indukcyjnych oraz innych palnikach. Kawiarka gwarantuje doświadczenie prawdziwego włoskiego rytuału przygotowania pysznej kawy.
Innowacyjna technologia dwuwarstwowego zbiorniczka zapewnia przygotowanie kawy zgodnie z najlepszą włoską tradycją i umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła, co przekłada się na możliwość użycia kawiarki na wszystkich płytach indukcyjnych. Moka Induction posiada również oryginalny, opatentowany zawór bezpieczeństwa Bialetti, łatwy do kontroli i czyszczenia. Ergonomiczny uchwyt ułatwia chwyt produktu.
Jak przygotować kawę w kawiarce? Sprawdź sprawdzony sposób na dole strony.
korpus
stal nierdzewna, aluminium |
rączka i uchwyt
tworzywo
|
kolor
czarny, stalowy
|
ilość filiżanek kawy
4
|
pojemność
170 ml
|
indukcja
tak
|
pasujące uszczelki
|
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w tradycyjny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Wygląd
Korpus górnego pojemnika jest odlewem z aluminium, które zostało dodatkowo wypolerowane. Dolny pojemnik wykonany jest ze stali nierdzewnej.
Jej kształt to klasyczny kształt kawiarki, który wszyscy doskonale znamy. Trudno oprzeć się urokowi tego klasyka.
Rączka i uchwyt na klapce górnego pojemnika są wygodne i dobrej jakości.
Kawiarka działa na palnikach:
- gazowych
- elektrycznych
- indukcyjnych
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Producent nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się średnio, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, żeby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy dobrze się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - doskonała i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - zachwycająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna rewelacyjna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, idealnie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - zachwycająca kawa - słodka i mocna, o bardzo rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - ciekawa w smaku, mocna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. w kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.