Bialetti Brikka Induction 4TZ kawiarka 170 ml
Cena regularna:
325,90 zł
towar niedostępny
Kawiarka Bialetti Brikka do zaparzenia 4 małych filiżanek kawy, pojemność ok 170 ml
Brikka to wyjątkowa kawiarka, która oferuje wrażenia zbliżone do prawdziwego włoskiego espresso, prawie jak z kawiarni. Ta wersja kawiarki Brikka działa na wszystkich palnikach, również na indukcji.
Nowa technologia, wraz z użyciem silikonowej membrany wytwarzającej jeszcze więcej pianki, w połączeniu z właściwościami moki zapewnia rezultaty podobne do kawy espresso w barze: pełne, intensywne i z piękną cremą.
marka | |
korpus |
stal nierdzewna
aluminium |
rączka i uchwyt |
tworzywo
|
kolor | stalowy + rozjaśniony czarny |
ilość filiżanek kawy |
4TZ
|
pojemność |
170 ml
|
indukcja |
tak
|
pasujące uszczelki |
Kawiarka Bialetti Brikka to tradycyjna moka z dodanym systemem ciśnieniowym, tworzącym na kawie piankę podobną do tej, jaką otrzymujemy z ekspresów ciśnieniowych. Kawiarka posiada również wyjątkowy, opatentowany zawór bezpieczeństwa Bialetti, który można łatwo sprawdzić i który jest łatwy do czyszczenia. Ergonomiczny uchwyt ułatwia chwyt produktu.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w tradycyjny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Design
Tradycyjny kształt kawiarki daje poczucie obcowania z czymś ponadczasowym. Wykonana jest z wysokiej jakości aluminium Uchwyt, wykonany z tworzywa sztucznego jest bardzo poręczny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.
Kawiarka dająca piankę na Twojej kawie
Specjalny system ciśnieniowy wytwarza na powierzchni kawy cremę podobną to tej, na espresso.
Kawiarka działa na palnikach:
- indukcyjnych
- gazowych
- elektrycznych
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Producent nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się średnio, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, żeby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy dobrze się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - doskonała i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - zachwycająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna rewelacyjna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, idealnie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - zachwycająca kawa - słodka i mocna, o bardzo rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - ciekawa w smaku, mocna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. w kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.
Szczegóły
Bezpieczeństwo
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
879,90 zł
Cena regularna:
999,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
144,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.