Autumn Coffee Kenia Kagumo Farmers washed filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Autumn Coffee Kenia Kagumo Farmers filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
kooperatywa
Mutira Farmers |
region |
Kirinyaga
|
wysokość upraw |
brak danych
|
odmiana | Ruiru 11, Batian, SL28 |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
jogurt z
owocami leśnymi wiśnia kiwi |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Kawa z kolekcji "limited".
Mutira Farmers zrzesza okoliczną społeczność Mutira i Kanyekiini w kooperatywie. Posiada też własny młyn – Kagumo. Farmerzy Kagumo mają więc kontrolę nad każdy etapem produkcji kawy – nie tylko zbiór wiśni. Stacja dba przy tym o zabezpieczenie finansowe rolników, m.in. udzielając im wsparcia kredytowego na rozwój i poprawę jakości produkowanej kawy. Wiesienk kawowca są zbierane ręcznie, tego samego dnia sortowane i przygotowywane do obróbki mytej.
Z dostępnych plonów spółdzielni zebranych na żyznych glebach wulkanicznych, wybrane zostały odmiany o wyjątkowych walorach smakowych – Ruiru 11, Batian i SL28, które poddane zostały obróbce mokrej.
Polecane metody zaparzenia kawy Autumn Coffee Kenia Kagumo Farmers
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Autumn Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Odmiana botaniczna | Ruiru 11 |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |