Autumn Coffee Gwatemala Finca El Naranjo espresso 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
Autumn Coffee Gwatemala Finca El Naranjo espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma producent |
Finca El Naranjo
Jose Moreira |
region |
Acatenango
|
wysokość upraw |
1550
|
odmiana | Bourbon, Catuai, Caturra |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
syrop klonowy brzoskwinia mandarynka belgijskie pralinki |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Plantacja El Naranjo w Gwatemali, którą odkryły w dla polskich palarni przybliżyły Jola i Agata z 88Graines, szybko stała się jedną z ulubionych.Plantacja położona jest pomiędzy wulkanami Fuego i Acatenango, a pasem biologicznym Cerro Balam Juyu. Prowadzi ją sympatyczny Jose Moreira, któremu pomaga brat Rafael Moreira. Zresztą, farmę El Naranjo założyli ich przodkowie już w 1920 r. uprawiając tam pomarańcze różnych gatunków (stąd nazwa plantacji).
Jose jest absolwentem agronomii na Uniwersytecie San Carlos w Gwatemali, uprawia kawy z nastawieniem na jakość. Teren jego pracy daje optymalne warunki wzrostu dla kilku odmian botanicznych, a kawa tam uprawiana jest w cieniu drzew chalumes i gravileas.
Jose Moreira swoje kawy procesuje po zbiorze we własnym zakresie. Kawa myta jest wodą dostarczaną z pięciu pobliskich strumieni. Co więcej, El Naranjo sięga po ekologiczne rozwiązania stosowane w świecie kawy specialty. Farma produkuje energię wodną, którą napędza pulper - maszynę do obróbki kawy na mokro.
Kawa przygotowana przez Autumn Coffee Roasters to zbalansowane ziarna pod espresso, które z powodzeniem możecie użyć także w metodach przelewowych, np. we french pressie, kalicie czy klasycznym dripie V60. Kawa o wysokiej słodyczy syropu klonowego, dojrzałych owoców pestkowych i złożony aromat belgijskich pralinek: wysokiej jakości czekoladę i kilka transparentnych nut orzechowych.
Polecane metody zaparzenia kawy Autumn Coffee Gwatemala Finca El Naranjo espresso
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Autumn Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Acatenango |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |