Audun Yemen Wadi Almaa anaerobic filtr 125g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 56,90 zł 56.90
ilość szt.
Zyskujesz 56 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Audun Yemen Wadi Almaa filtr 125g

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami papai

kawa speciality z nutami toffi

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.05.04
palarnia
pochodzenie
Jemen
farma
wielu drobnych rolników
producent
-
region
Harazi
uprawy
1700 - 2100 m n.p.m.
odmiana
Jaadi
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ciasto z kruszonką i rabarbarem
jagody
papaja
toffi
ocena
87,5 pkt SCA

Opis kawy

W okręgach gubernatorstwa Sana, położonych na południowy zachód od gubernatorstwa, znajduje się obszar, który składa się z wysokich gór, płaskowyżów i dolin, osiągających wysokość około 1700-2100 m n.p.m. Znajduje się tam wiele różnych upraw, z których najbardziej znana jest uprawa ziaren kawy. W sumie w tym regionie jest około 2000 rolników.

Rolników uprawiających kawę obsługuje 9 punktów skupu, do których dostarczają oni ziarno co 3-4 dni w sezonie. Mocha Mill, skąd pochodzi kawa, którą znajdziesz w tej paczce, pracuje tu od 4 lat. Współpraca z lokalnymi rolnikami zaczęła się od dostarczenia im wiedzy na temat produkcji wysokiej jakości kawy.

Wadi Al-Maa została wybrana do przeprowadzenia eksperymentalnych partii przetwórczych ze względu na lokalizację, dostępność wody i naturalny profil kubka. Zespół Mocha Mill był w stanie współpracować z producentami w trakcie sezonu, realizując plany zbiorów, aby zadbać o drzewa, a następnie w trakcie żniw wysłać świeżo zebraną wiśnię bezpośrednio do założonego przez nich mokrego młyna.

Kawa została najpierw umyta i po opłukaniu została umieszczona w szczelnie zamkniętych beczkach na 120 godzin. Następnie kawę przeniesiono do suszenia przez 3 dni w celu zmniejszenia wilgotności. Później kawa została przeniesiona do wysuszenia w cieniu w specjalnie wybudowanym magazynie, w którym można było kontrolować wilgotność i temperaturę. Kawę suszono w ten sposób przez około 40 dni, regularnie obracając ziarna. Następnie przechowywano ją w specjalnych warunkach przez około 3 miesiące, aby umożliwić kawie osadzenie się i homogenizację.


Polecane metody zaparzenia kawy Audun Yemen Wadi Almaa

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/05
Producent Audun Coffee
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Jemen
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 125g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Arcaffe Margo 1kg  włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Arcaffe Margo 1kg włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
78,90 zł 65,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium