Audun Yemen Wadi Almaa anaerobic filtr 125g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Yemen Wadi Almaa filtr 125g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.04
|
palarnia | |
pochodzenie |
Jemen
|
farma |
wielu drobnych rolników
|
producent |
-
|
region |
Harazi
|
uprawy |
1700 - 2100 m n.p.m.
|
odmiana |
Jaadi
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
87,5 pkt SCA
|
Opis kawy
W okręgach gubernatorstwa Sana, położonych na południowy zachód od gubernatorstwa, znajduje się obszar, który składa się z wysokich gór, płaskowyżów i dolin, osiągających wysokość około 1700-2100 m n.p.m. Znajduje się tam wiele różnych upraw, z których najbardziej znana jest uprawa ziaren kawy. W sumie w tym regionie jest około 2000 rolników.
Rolników uprawiających kawę obsługuje 9 punktów skupu, do których dostarczają oni ziarno co 3-4 dni w sezonie. Mocha Mill, skąd pochodzi kawa, którą znajdziesz w tej paczce, pracuje tu od 4 lat. Współpraca z lokalnymi rolnikami zaczęła się od dostarczenia im wiedzy na temat produkcji wysokiej jakości kawy.
Wadi Al-Maa została wybrana do przeprowadzenia eksperymentalnych partii przetwórczych ze względu na lokalizację, dostępność wody i naturalny profil kubka. Zespół Mocha Mill był w stanie współpracować z producentami w trakcie sezonu, realizując plany zbiorów, aby zadbać o drzewa, a następnie w trakcie żniw wysłać świeżo zebraną wiśnię bezpośrednio do założonego przez nich mokrego młyna.
Kawa została najpierw umyta i po opłukaniu została umieszczona w szczelnie zamkniętych beczkach na 120 godzin. Następnie kawę przeniesiono do suszenia przez 3 dni w celu zmniejszenia wilgotności. Później kawa została przeniesiona do wysuszenia w cieniu w specjalnie wybudowanym magazynie, w którym można było kontrolować wilgotność i temperaturę. Kawę suszono w ten sposób przez około 40 dni, regularnie obracając ziarna. Następnie przechowywano ją w specjalnych warunkach przez około 3 miesiące, aby umożliwić kawie osadzenie się i homogenizację.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Yemen Wadi Almaa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Jemen |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 125g |