Audun Uganda Kingha Collective anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Audun Uganda Kingha Collective filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kinungo
|
producent |
Kingha Estates,
Kingsley Griffin |
odmiana |
SL-14,
SL-28, SL-34 |
uprawy |
1300 - 1500 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
owoce pestkowe nuty kwiatowe |
ocena w cuppingu |
brak oceny
|
Opis
Słodka kawa z nutami owoców pestkowych i delikatnych kwiatów. Średnio intensywna, z wyraźnie zdefiniowanym odczuciu w ustach.
Ta kawa jest częścią projektu, który prowadzony wraz z przedstawicielami firmy Kingha Estates trwa już czwarty rok. Kingsley Griffin, właściciel Kingha Estate, jest zaangażowany we współpracę z lokalnymi rolnikami w celu poprawy ich dochodów i uważa, że różne protokoły przetwarzania mogą wyraźnie poprawić jakość produkowanej przez nich kawy.
Wiśnie tej partiizostały wyhodowane przez rolników na górskim grzbiecie wokół miasta Nyakshenyi, około 2 godzin na wschód od miejsca, w którym Kingsley ma swoją myjnię.
Jeśli lubisz, albo chcesz spróbować kawy po obróbce anaerobic, spróbuj jej koniecznie! Dojrzałe owoce są bardzo wyraźne, wszystkie ubrane w tak charakterystyczny "alkoholowy" profil. To czysta i strukturalna kawa, która nie pozostawi Cię obojętnym na jej zachwycający smak.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Audun Coffee |
Pochodzenie ziaren | Uganda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.