Audun Uganda Bulambuli filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Audun Uganda Bulambuli filtr 250g
data palenia |
2023.11.14
|
palarnia | |
pochodzenie |
Uganda
|
region |
Wschodnia Uganda,
Bambuli |
uprawy |
1700 - 2300 m n.p.m.
|
producent | Ibero |
młyn | Bulambuli |
odmiana | SL14, SL28 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
nektarynka |
ocena |
86 pkt SCA
|
Słodka, jasny i świeża kawa. Świetna, idealnie wyważona kwasowość. Z nutami soku z dojrzałej nektarynki, pomarańczy, wiśni, orzechów laskowych, czekolady i owoców pestkowych. Orzechowy finisz przyjemnie utrzymuje się po ostatnim łyku.
Bulambuli to dzielnica we wschodniej Ugandzie o ogromnym potencjale. Znajduje się w pobliżu granicy z Kenią, na górze Elgon, z idealnym terenem i warunkami klimatycznymi do produkcji kawy speciality.
Kawy te zostały opracowane we współpracy z długoletnim partneram importera (Nordic Approach), firmą Ibero. W 2022 r. zbudowała myjnię Bulambuli - zupełnie nowy obiekt, w którym rozcierają, fermentują i suszą kupowane przez Nordic Approach partie.
Kawy zostały nazwane na cześć rodzimego ptaka żyjącego w lesie Bulambuli. Nazwa tego ptaka w lokalnym dialekcie Lugisu to Zinule. Używamy go w odniesieniu do słodkich, intensywnie pachnących mytych kaw od Bulambuli.
Wiśnie dostarczane są do myjni. Po dokładnym procesie selekcji i kontroli jakości kawa jest rozdrabniana i fermentowana i myta na miejscu. Następnie jest suszona bezpośrednio w myjni lub przewożony do zewnętrznych suszarni w mieście Mbale. Daje to większą kontrolę nad obróbką, gdyż prowadzą ją profesjonaliści, którzy skupiają się na osiągnięciu optymalnych wyników w profilach jakościowych i smakowych.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Audun |
Pochodzenie ziaren | Uganda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.