Audun Salwador San Felipe filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.07.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Santa Ana
|
uprawy |
1740 m n.p.m.
|
farma | San Felipe |
producent | Jose Antonio Salaverria |
odmiana |
Bourbon
|
proces |
double soaked
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwone jabłko dżem morelowy kakao |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality San Felipe z Salwadoru 250g do metod przelewowych wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Kawa ma charakter niczym sok z trzciny cukrowej, a w nim nuty czerwonego jabłka, dżemu morelowego, kakao. Do tego długi słodki finisz.
San Felipe to jedno ze średniej wielkości gospodarstw tego producenta i jedno z ulubionych importera kaw, Nordic Approach. Zajmuje powierzchnię 38 hektarów, uprawianych na wysokości około 1700 m n.p.m. A to naprawdę duże wysokości jak na Salvador. Odmiany z tej partii to mieszanka Bourbon, Pacas i HSF (lokalna hybryda Bourbon i Pacas).
To, co najbardziej imponuje w przypadku kaw Salaverria, to ogólna jakość zbioru: głęboka krwista czerwień i jednolity kolor. Biorąc pod uwagę, ile w sumie kaw produkują, jest to zupełnie niesamowite!
Kawa ta jest przetwarzana w mokrym młynie, gdzie uwzględniono sugestie importera. Używają ekologicznych rozcieraczy o nazwie Jotagallo, które mechanicznie usuwają około 80% śluzu. Standardowa procedura polega na zabraniu pergaminu z rozcieraczy bezpośrednio na patio w celu wysuszenia. Zdecydowano się namoczyć większość zakupionych kaw przez 10 godzin po rozdrobnieniu, dzięki czemu kawa ma jeszcze bardziej elegancki charakter. Sprawia to, że filiżanka jest jaśniejsza i czystsza, a profil kwasowości jest wyraźniejszy.
Następnie kawy suszy się na glinianym podłożu do 15 dni lub na suszarniach na słońcu lub w cieniu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł