CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Audun Rwanda Mahembe Natural 250 g filtr kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 68,90 zł

Cena regularna:

68.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami truskawek

kawa speciality z nutami borówki

kawa speciality z nutami pomarańczy


data palenia
2025.02.05
palarnia
Audun Coffee
pochodzenie
Rwanda
region
Nyamasheke
uprawy
1700 - 2200 m n.p.m.
producent
Justin Musabyimana
stacja obróbki
Mahembe Washing Station
odmiana
Red Bourbon
proces
natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
truskawki
borówki
pomarańcze
śliwki
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Mahembe Natural z Rwandy 250 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee

Mahembe to rodzinna firma założona przez Justina Musabyimanę w 2010 roku. Justin dorastał w okolicy i po ludobójstwie Tusti w 1994 roku postanowił wrócić do domu i zainwestować w społeczność, budując mokry młyn na plantacji kawy swojego ojca. Ma własną 10-hektarową farmę i kupuje wiśnie od okolicznych drobnych rolników. Zorganizowane działania Justina, a także praca, którą wykonuje na ziemi, aby poprawić jakość, dają świetne rezultaty w filiżance. Mahembe prowadzi 2 stacje mycia w zachodnim regionie Rwandy - Nyagatare i Nyarubuye.

Nyagatare

Kawa ze stacji Nyagatare to w 100% czerwona kawa bourbon uprawiana w sektorze Mahembe, dystrykcie Nyamasheke w zachodniej prowincji Rwandy. Obszar ten obejmuje rozległe pasmo wysokich łańcuchów górskich kraju o wysokości od 1700 do 2100 m n.p.m. Ta część znajduje się w wysokich górach Rwandy. 

Obecnie stacja mycia Nyagatare współpracuje z ponad 675 producentami kawy zrzeszonymi w spółdzielni Abatarushwa, dostarczając kawę bezpośrednio do stacji mycia kawy (500 ton owoców kawy/sezon).

Nyarubuye

Kawa ze stacji Nyarubuye to również w 100% czerwona kawa bourbon uprawiana w sektorze Twumba, dystrykcie Karongi w zachodniej prowincji Rwandy. Obszar ten obejmuje rozległe pasmo wysokich łańcuchów górskich kraju o wysokości od 2000 do 2200 metrów nad poziomem morza. Ta część znajduje się w pobliżu lasu Nyungwe.

Obecnie stacja mycia kawy Nyarubuye współpracuje z ponad 256 producentami kawy, dostarczając kawę bezpośrednio do stacji mycia kawy (250 ton owoców kawy na sezon).

Kawa w przypadku obu stacji jest przetwarzana metodą pełnego płukania, przy użyciu naturalnej wody źródlanej. Rolnicy są szkoleni, aby zbierać tylko dojrzałe wiśnie kawowe z drzew na swojej farmie. Podczas zbiorów stacje mycia mają bardzo rygorystyczne procedury odbioru i sortowania wiśni, wiśnie dostarczane przez rolników muszą być sortowane przez samych rolników, jeśli nie jest to wystarczająco zrobione, odpowiednio przeszkolony personel zajmie się dalszym sortowaniem. Wiśnie są umieszczane w zbiorniku przed rozdrobnieniem, gdzie usuwane są pływające owoce i przetwarzane oddzielnie jako kawa niższej jakości.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Audun Coffee
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Audun Rwanda Mahembe Natural 250 g filtr kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium