Audun Rwanda Mahembe Natural 250 g filtr kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.05 |
palarnia
Audun Coffee |
pochodzenie
Rwanda |
region
Nyamasheke
|
uprawy
1700 - 2200 m n.p.m.
|
producent
Justin Musabyimana
|
stacja obróbki
Mahembe Washing Station
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
borówki pomarańcze śliwki |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Mahembe Natural z Rwandy 250 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Mahembe to rodzinna firma założona przez Justina Musabyimanę w 2010 roku. Justin dorastał w okolicy i po ludobójstwie Tusti w 1994 roku postanowił wrócić do domu i zainwestować w społeczność, budując mokry młyn na plantacji kawy swojego ojca. Ma własną 10-hektarową farmę i kupuje wiśnie od okolicznych drobnych rolników. Zorganizowane działania Justina, a także praca, którą wykonuje na ziemi, aby poprawić jakość, dają świetne rezultaty w filiżance. Mahembe prowadzi 2 stacje mycia w zachodnim regionie Rwandy - Nyagatare i Nyarubuye.
Nyarubuye
Kawa ze stacji Nyarubuye to również w 100% czerwona kawa bourbon uprawiana w sektorze Twumba, dystrykcie Karongi w zachodniej prowincji Rwandy. Obszar ten obejmuje rozległe pasmo wysokich łańcuchów górskich kraju o wysokości od 2000 do 2200 metrów nad poziomem morza. Ta część znajduje się w pobliżu lasu Nyungwe.
Obecnie stacja mycia kawy Nyarubuye współpracuje z ponad 256 producentami kawy, dostarczając kawę bezpośrednio do stacji mycia kawy (250 ton owoców kawy na sezon).
Kawa w przypadku obu stacji jest przetwarzana metodą pełnego płukania, przy użyciu naturalnej wody źródlanej. Rolnicy są szkoleni, aby zbierać tylko dojrzałe wiśnie kawowe z drzew na swojej farmie. Podczas zbiorów stacje mycia mają bardzo rygorystyczne procedury odbioru i sortowania wiśni, wiśnie dostarczane przez rolników muszą być sortowane przez samych rolników, jeśli nie jest to wystarczająco zrobione, odpowiednio przeszkolony personel zajmie się dalszym sortowaniem. Wiśnie są umieszczane w zbiorniku przed rozdrobnieniem, gdzie usuwane są pływające owoce i przetwarzane oddzielnie jako kawa niższej jakości.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!