Audun Peru El Acerillo filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Peru El Acerillo filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.06.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Jhonny Saavedra
|
farma |
El Aserio
|
region |
Cajamarca
|
uprawy |
1800
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
wyraźnie słodka
dużo owoców wielowarstwowa |
ocena |
brak danych
|
Opis
Jhonny Joel Saavedra Abad i jego żona Cleotilde Guerara Armijos to młodzi rolnicy (po trzydziestce) z trójką dzieci. W 2009 roku Johnny przejął gospodarstwo El Aserio. Znajduje się ono w pobliżu wioski El Huabo w San Ignazio na północy Peru.
Ma 5 hektarów obsadzonych kawą, a farma jest stosunkowo duża jak na peruwiańskie standardy Peru. Uprawiają odmiany caturra, pache, catimor i bourbon. Eksperymentuje także z nowymi odmianami, takimi jak Geisha. Uprawiają również banany, maniok, kukurydzę i fasolę. Około 50% dochodów rodziny pochodzi z kawy. Zatrudniają maksymalnie 50 zbieraczy, którzy zarabiają średnio 30 Soli dziennie.
Poznajcie Johnniego:
Dlaczego uprawiasz kawę?
- Wspiera rodzinę
Z czego jesteś najbardziej dumny?
- Z mojej rodziny, która zawsze jest zjednoczona w pracy na rzecz przyszłości.
Jakie są największe wyzwania stojące przed Tobą przy produkcji kawy?
- Poprawa produkcji dzięki odmianom wysokiej jakości.
Jakie masz plany na przyszłość?
- Odnowić uprawę kawy na 1 hektarze.
Co chciałbyś, aby roasterzy i konsumenci Twojej kawy wiedzieli o Twoim gospodarstwie?
- Chciałbym aby wiedzieli z czym wiąże się praca na farmie, którą wykonujemy.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Peru El Acerillo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/06 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Region | Cajamarca |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |