Audun Panama Finca Hartmann 125 g filtr kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.01 |
palarnia
Audun Coffee |
pochodzenie
Panama |
region
Santa Clara, Renacimiento, Chiriqui
|
uprawy
1400 - 2000 m n.p.m.
|
producent
Familia Hartmann
|
stacja obróbki
Finca Hartmann |
odmiana
Geisha
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
pomarańcza winogrono |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Finca Hartmann z Panamy 125 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
W kawie odkryjesz nuty soczystej brzoskwini, pomarańczy i winogron.
Finca Hartmann to rodzinne przedsiębiorstwo, prowadzone przez trzecie pokolenie i zlokalizowane w Santa Clara w Renacimiento. Składa się z 2 farm – Santa Clara Finca Hartmann i Ojo de Agua, położonych na wysokości od 1300 do 2000 m n.p.m., z prawie 100 ha rezerwatów leśnych graniczących z Parque Nacional de La Amistad. Kawa jest uprawiana w cieniu rodzimych drzew lasów deszczowych, które rosną tam od wielu lat. Hartmannowie starają się nie ścinać drzew, przesadzają rodzime drzewa i banany, aby utrzymać naturalny cykl oraz zdrową glebę i faunę.
Jose, na farmę kawy kupił 500 ha od rządu Panamy i podarował 100 ha tej ziemi z dziewiczym lasem jednemu ze swoich synów, Ratiborowi Hartmannowi, który pracował z armią USA w Panama City i przekształcił tę ziemię w farmę kawy Finca Hartmann. W 1966 r. Ratibor poślubił Dinorah Sandí z Kostaryki. Razem wychowali 5 dzieci: Ratibora Jr., Allana, Alexandra, Aliss i Kelly.
Dzisiaj Finca Hartmann jest przedsiębiorstwem rodzinnym – każdy członek rodziny jest namiętnie zaangażowany w zarządzanie i pełni inną funkcję w rozwoju, produkcji i turystyce gospodarstwa. Kawa jest dla nich sposobem na życie, ich kulturą, ich rodziną – mnóstwem pracy, ale także ogromem miłości. Ich pracownicy wracają co roku, podobnie jak ich nabywcy, ponieważ podoba im się ich wizja: praca z naturą, praca na ziemi bez jej niszczenia.
„Od samego początku, odkąd moi rodzice zaczęli prowadzić tę farmę, uprawiali ziemię z wielką miłością i szacunkiem. Podążamy ich śladami, kochamy tę farmę, kochamy to, co robimy, pomimo trudności, z którymi można się spotkać na rynku, i zamierzamy przekazać tę pasję naszym dzieciom”.
Aliss Hartmann
„Mój ojciec zawsze łączył produkcję kawy z ochroną środowiska.”
Ratibor Hartmann
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!