CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Audun Panama Finca Hartmann 125 g filtr kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 110,90 zł

Cena regularna:

110.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 55 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami brzoskwini

Kawa Speciality z nutami pomarańczy

kawa speciality z nutami winogron


data palenia
2025.04.01
palarnia
Audun Coffee
pochodzenie
Panama
region
Santa Clara, Renacimiento, Chiriqui
uprawy
1400 - 2000 m n.p.m.
producent
Familia Hartmann
stacja obróbki
Finca Hartmann
odmiana
Geisha
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
brzoskwinia
pomarańcza
winogrono
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Finca Hartmann z Panamy 125 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee

W kawie odkryjesz nuty soczystej brzoskwini, pomarańczy i winogron.

Finca Hartmann to rodzinne przedsiębiorstwo, prowadzone przez trzecie pokolenie i zlokalizowane w Santa Clara w Renacimiento. Składa się z 2 farm – Santa Clara Finca Hartmann i Ojo de Agua, położonych na wysokości od 1300 do 2000 m n.p.m., z prawie 100 ha rezerwatów leśnych graniczących z Parque Nacional de La Amistad. Kawa jest uprawiana w cieniu rodzimych drzew lasów deszczowych, które rosną tam od wielu lat. Hartmannowie starają się nie ścinać drzew, przesadzają rodzime drzewa i banany, aby utrzymać naturalny cykl oraz zdrową glebę i faunę.

Jose, na farmę kawy kupił 500 ha od rządu Panamy i podarował 100 ha tej ziemi z dziewiczym lasem jednemu ze swoich synów, Ratiborowi Hartmannowi, który pracował z armią USA w Panama City i przekształcił tę ziemię w farmę kawy Finca Hartmann. W 1966 r. Ratibor poślubił Dinorah Sandí z Kostaryki. Razem wychowali 5 dzieci: Ratibora Jr., Allana, Alexandra, Aliss i Kelly.

Dzisiaj Finca Hartmann jest przedsiębiorstwem rodzinnym – każdy członek rodziny jest namiętnie zaangażowany w zarządzanie i pełni inną funkcję w rozwoju, produkcji i turystyce gospodarstwa. Kawa jest dla nich sposobem na życie, ich kulturą, ich rodziną – mnóstwem pracy, ale także ogromem miłości. Ich pracownicy wracają co roku, podobnie jak ich nabywcy, ponieważ podoba im się ich wizja: praca z naturą, praca na ziemi bez jej niszczenia.

„Od samego początku, odkąd moi rodzice zaczęli prowadzić tę farmę, uprawiali ziemię z wielką miłością i szacunkiem. Podążamy ich śladami, kochamy tę farmę, kochamy to, co robimy, pomimo trudności, z którymi można się spotkać na rynku, i zamierzamy przekazać tę pasję naszym dzieciom”.
Aliss Hartmann

„Mój ojciec zawsze łączył produkcję kawy z ochroną środowiska.”
Ratibor Hartmann

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 125g
Producent Audun Coffee
Pochodzenie ziaren Panama
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Audun Panama Finca Hartmann 125 g filtr kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium