CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
  • promocja

Audun Kostaryka El Puchol Geisha 250 g filtr kawa ziarnista OUTLET

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna: 99,90 zł

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,90 zł
ilość szt.
-20% Zyskujesz 39 pkt [?]
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami jaśminu

Kawa speciality z nutami winogron

kawa speciality z nutami czerwonych owoców


data palenia
2025.02.18
palarnia
Audun Coffee
pochodzenie
Kostaryka
region
Naranjo, Western Valley
uprawy
1200 - 1700 m n.p.m.
producent
bracia Barrantes
stacja obróbki
Finca El Puchol Bajo Zapote
odmiana
Geisha
proces
honey
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
jaśmin
winogrona
czerwone owoce
mięta
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality El Puchol z Kostaryki 250 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee

Ziarna kawy pochodzą z najlepszego regionu Kostaryki - Naranjo, położonego w Dolinie Zachodniej.

Plantacje kawy w Western Valley wyróżniają się produkcją najwykwintniejszych kaw w kraju. Położony na wysokości od 1200 do 1700 metrów nad poziomem morza region ten stał się jednym z głównych obszarów produkcji kawy w Kostaryce po uprawianiu swoich ziem przez ostatnie stulecie. Jego niezwykły wkład odzwierciedla znaczna liczba zwyciezców Cup of Excellence.

El Puchol Bajo Zapote

Farma El Puchol Bajo Zapote, położona w Western Valley, ma gleby wulkaniczne na łagodnym zboczu skierowanym na południe i jest ograniczona strumieniem z jednej strony.

Beneficio Herbazú, gdzie przetwarza się kawę, jest rodzinnym mikro-młynem braci Barrantes, założonym w 2000 roku i pionierem w zakresie przetwarzania kawy speciality i wprowadzania odmian w Kostaryce.

Najbardziej ceniona kawa na świecie

Skarb uprawiany w górach. Kawa Geisha pochodzi z regionu Gesha w Etiopii. Po raz pierwszy została wprowadzona do Kostaryki pod koniec lat 60. XX wieku, ale dopiero w latach 90. XX wieku zaczęła zyskiwać uznanie za swoją wyjątkową jakość. Chłodny i wilgotny klimat gór, a także wysokość i wulkaniczna gleba okazały się idealne do uprawy tej odmiany.

Od 2004 roku, dzięki uczestnictwu w Cup of Excellence, kawa ta zaczęła zdobywać międzynarodowe uznanie za swój unikalny i złożony profil filiżankowy. Obecnie kawa Geisha z Kostaryki jest uważana za jedną z najbardziej cenionych kaw na świecie, osiągając rekordowe ceny na międzynarodowych aukcjach. Proces honney dodaje kawie słodszy i bardziej złożony smak z bardziej wyrazistymi owocowymi i kwiatowymi nutami.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300 ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/02
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Audun Coffee
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Audun Kostaryka El Puchol Geisha 250 g filtr kawa ziarnista OUTLET
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium