Audun Kostaryka El Puchol Geisha 250 g filtr kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
99,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.02.18 |
palarnia
Audun Coffee |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Naranjo, Western Valley
|
uprawy
1200 - 1700 m n.p.m.
|
producent
bracia Barrantes
|
stacja obróbki
Finca El Puchol Bajo Zapote
|
odmiana
Geisha
|
proces
honey |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
winogrona czerwone owoce mięta |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality El Puchol z Kostaryki 250 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Ziarna kawy pochodzą z najlepszego regionu Kostaryki - Naranjo, położonego w Dolinie Zachodniej.
Plantacje kawy w Western Valley wyróżniają się produkcją najwykwintniejszych kaw w kraju. Położony na wysokości od 1200 do 1700 metrów nad poziomem morza region ten stał się jednym z głównych obszarów produkcji kawy w Kostaryce po uprawianiu swoich ziem przez ostatnie stulecie. Jego niezwykły wkład odzwierciedla znaczna liczba zwyciezców Cup of Excellence.
Najbardziej ceniona kawa na świecie
Skarb uprawiany w górach. Kawa Geisha pochodzi z regionu Gesha w Etiopii. Po raz pierwszy została wprowadzona do Kostaryki pod koniec lat 60. XX wieku, ale dopiero w latach 90. XX wieku zaczęła zyskiwać uznanie za swoją wyjątkową jakość. Chłodny i wilgotny klimat gór, a także wysokość i wulkaniczna gleba okazały się idealne do uprawy tej odmiany.
Od 2004 roku, dzięki uczestnictwu w Cup of Excellence, kawa ta zaczęła zdobywać międzynarodowe uznanie za swój unikalny i złożony profil filiżankowy. Obecnie kawa Geisha z Kostaryki jest uważana za jedną z najbardziej cenionych kaw na świecie, osiągając rekordowe ceny na międzynarodowych aukcjach. Proces honney dodaje kawie słodszy i bardziej złożony smak z bardziej wyrazistymi owocowymi i kwiatowymi nutami.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!