Audun Kolumbia La Primavera filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
74,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.06.11
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
uprawy |
1433 m n.p.m.
|
farma |
La Primavera
|
producent |
Ruben Correa
|
odmiana |
Papayo
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86.5 pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality La Primavera z Kolumbii 250g do metod przelewowych wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Kawa gładka i słodka. Ucieszy smakiem, w którym odnajdziesz nuty jeżyny, banana, słodkiego tytoniu fajkowego, czekolady, brązowego cukru
Gospodarstwo La Primavera, położone w Acevedo, Huila, może poszczycić się wysokością 1433 m n.p.m. W gospodarstwie o powierzchni 3 hektarów rośnie około 15 000 drzew odmian Castillo Tambo i Papayo.
Ruben Correa, hodowca kawy w trzecim pokoleniu, zarządza gospodarstwem wraz ze swoim bratem. Gospodarstwo kupił trzydzieści lat temu.
Sezon zbiorów trwa tam od sierpnia do października, a wiśnie są zbierane selektywnie, ręcznie. Aby ułatwić ten proces, bracia zatrudniają 10 zbieraczy. Po zbiorach wiśnie poddaje się początkowo fermentacji beztlenowej w worku przez 48 godzin (w całości), a następnie po roztarciu na miąższ przez dodatkowe 24 godziny. Kawa suszona jest w markizienie przez 8 do 15 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
159,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł