Audun Kenya Rung´eto Kii filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Kenya Rung´eto Kii filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
drobni rolnicy
|
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1600 - 1800
|
odmiana | Batian, Ruiru 11, SL-28, SL-34 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
jagody cytrusy zioła |
ocena |
88 pkt SCA
|
Opis
Młyn Kii (mokry) jest jednym z trzech młynów mokrych Stowarzyszenia Spółdzielni Rungeto w Kirinyaga w środkowej Kenii. Młyn posiada certyfikat Fairtrade.
Przewodniczący tego stowarzyszenia wdrożył różne procesy ukierunkowane na jakość we wszystkich młynach Rungeto FCS. Na przykład zainstalował płytki na wszystkich kanałach myjących i zbiornikach fermentacyjnych. Ponadto woda do przetwarzania jest ponownie wykorzystywana.
Po likwidacji słynnej spółdzielni Ngiriama, młyny Kiangoi, Karimikui i Kii połączyły się, tworząc Spółdzielnię Rolniczą Rungeto.
Wszyscy jej członkowie mają swoje uprawy na zboczach góry Kenya, która wraz z sąsiednim regionem Nyeri słynie z intensywnych, złożonych i gęstych smakowo kaw.
Ta jest doskonałym przykładem tego, jak kawy te mają rozbudowany smak - nuty smakowe są wyraźne, a kawa pozostawia niezwykłą wrażenie obfitości i intensywności.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Kenya Rung´eto Kii
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Odmiana botaniczna | SL28 i SL34 |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |