Audun Kenya Ndumberi AB washed filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa





Opis
Audun Kenya Ndumberi AB filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy Audun Kenya Ndumberi AB
data palenia | 2022.02.07 |
palarnia | Audun Coffee |
pochodzenie | Kenia |
region | Kiambu |
producent | Ndumberi Cooperative |
wysokość upraw | 1600 - 2000 |
odmiana | Batian, SL-34, Ruiru 11, SL-28 |
proces | washed |
typ palenia | przelew |
stopień palenia | jasny |
Audun Coffee
Polska palarnia segmentu speciality, która założył Audun Sørbotten. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w Norwegii, gdzie w latach 2006-2013 pracował dla Solberg&Hansen w Oslo, następnie przeprowadził się do Polski i w grudniu 2014 roku rozpoczął działalność własnej palarni kawy Audun Coffee.
Jego praca była wielokrotnie doceniana w międzynarodowych konkursach. W 2015 roku zwyciężył Mistrzostwa Norwegii (Norgesmesterskap i kaffebrenning), a następnie zdobył I miejsce w Mistrzostwach Świata Roasting w Goteborgu w Szwecji (World Coffee Roasting Championship).
Wszystkie kawy Audun Coffee są kawami segmentu speciality, co oznacza, że zawsze znana jest konkretna plantacja (ewentualnie grupa plantacji), z której pochodzą. Z optymalnie uprawianych ziaren wyselekcjonowane są te, które wyróżnia wyjątkowy smak. Plantatorzy otrzymują nieporównywalnie lepszą zapłatę niż w certyfikowanych programach, w zamian poświęcając dużo staranności uprawie niewielkich ilości kawy.
Kawy w Audun wypalane są w piecu Probatone 12 z 2014 roku.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Kenya Ndumberi AB
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/02 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kiambu County |
Odmiana botaniczna | Batian |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |