Audun Kenya Gachatha AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Kenya Gachatha AA filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.07.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
drobni rolnicy
|
region |
Nyeri
|
uprawy |
1300 m n.p.m.
|
odmiana | SL28, SL34 Ruiru 11 Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
87,25 pkt SCA
|
Opis
Lekka, soczysta i dżemowa, z akcentami czerwonej porzeczki i nutką maliny, nektarynki i hibiskusa.
Położona w centralnej prowincji Kenii, fabryka Gachatha (tak naprawdę to niewielkie przedsiębiorstwo...) znajduje się na zboczach pasma górskiego Aberdare, około 150 km na północ od stolicy Kenii, Nairobi. Po zbiorze dojrzała wiśnia jest dostarczana do fabryki przez drobnych rolników, zanim zostanie poddana obróbce polegającej na usunięciu skórki i miąższu – znanej jako metoda przetwarzania na mokro.
Najbliższym źródłem wody jest strumień Kangunu, a fabryka jest zależna od pomp elektrycznych, które dostarczają wodę do zbiorników przed użyciem jej do przetwarzania. Woda jest również recyrkulowana w celu konserwacji. Do usuwania skórki i owoców z wewnętrznej warstwy pergaminu, chroniącej zielone ziarna kawy, fabryka używa rozcieracza tarczowego z trzema zestawami krążków.
Po rozdrobnieniu kawa jest fermentowana przez noc w celu rozbicia cukrów, zanim zostanie oczyszczona, nasączona i rozłożona na podniesionych stołach suszarniczych. Czas na stołach suszących zależy od klimatu, temperatury otoczenia i całkowitej wielkości produkcji, która jest aktualnie przetwarzana. Suszenie może trwać łącznie od 7 do 15 dni.
Fabryka Gachatha blisko współpracuje z Coffee Management Services (CMS), organizacją, która pomaga im w podnoszeniu jakości produkcji. Długoterminowym celem jest zwiększenie produkcji kawy poprzez szkolenia rolników, łatwy dostęp do materiałów wejściowych, seminaria dotyczące dobrych praktyk rolniczych oraz dostarczanie najbardziej aktualnych materiałów drukowanych na temat zrównoważonego rolnictwa. Płacąc producentom jedne z najwyższych zwrotów za ich kawę, importer V-Hub, od którego pochodzą te ziarna, pomaga osiągnąć cel współpracy Gachathy z CMS.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Kenya Gachatha AA
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/07 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Nyeri |
Odmiana botaniczna | SL28 i SL34 |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |