Audun Kenya Gachatha AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 64 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Audun Kenya Gachatha AA filtr 250g

kawa speciality z nutami czerwonej porzeczki

kawa speciality z nutami malin

kawa speciality z nutami nektarynki

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.07.26
palarnia
pochodzenie
producent
drobni rolnicy
region
Nyeri
uprawy
1300 m n.p.m.
odmiana SL28, SL34
Ruiru 11
Batian
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

ocena
87,25 pkt SCA

Opis

Lekka, soczysta i dżemowa, z akcentami czerwonej porzeczki i nutką maliny, nektarynki i hibiskusa.

Położona w centralnej prowincji Kenii, fabryka Gachatha (tak naprawdę to niewielkie przedsiębiorstwo...) znajduje się na zboczach pasma górskiego Aberdare, około 150 km na północ od stolicy Kenii, Nairobi. Po zbiorze dojrzała wiśnia jest dostarczana do fabryki przez drobnych rolników, zanim zostanie poddana obróbce polegającej na usunięciu skórki i miąższu – znanej jako metoda przetwarzania na mokro.
Najbliższym źródłem wody jest strumień Kangunu, a fabryka jest zależna od pomp elektrycznych, które dostarczają wodę do zbiorników przed użyciem jej do przetwarzania. Woda jest również recyrkulowana w celu konserwacji. Do usuwania skórki i owoców z wewnętrznej warstwy pergaminu, chroniącej zielone ziarna kawy, fabryka używa rozcieracza tarczowego z trzema zestawami krążków.
Po rozdrobnieniu kawa jest fermentowana przez noc w celu rozbicia cukrów, zanim zostanie oczyszczona, nasączona i rozłożona na podniesionych stołach suszarniczych. Czas na stołach suszących zależy od klimatu, temperatury otoczenia i całkowitej wielkości produkcji, która jest aktualnie przetwarzana. Suszenie może trwać łącznie od 7 do 15 dni.

Fabryka Gachatha blisko współpracuje z Coffee Management Services (CMS), organizacją, która pomaga im w podnoszeniu jakości produkcji. Długoterminowym celem jest zwiększenie produkcji kawy poprzez szkolenia rolników, łatwy dostęp do materiałów wejściowych, seminaria dotyczące dobrych praktyk rolniczych oraz dostarczanie najbardziej aktualnych materiałów drukowanych na temat zrównoważonego rolnictwa. Płacąc producentom jedne z najwyższych zwrotów za ich kawę, importer V-Hub, od którego pochodzą te ziarna, pomaga osiągnąć cel współpracy Gachathy z CMS.


Polecane metody zaparzenia kawy Audun Kenya Gachatha AA

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/07
Producent Audun Coffee
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Nyeri
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Fellow Clara French Press Czarny mat
Fellow Clara French Press Czarny mat
498,90 zł 379,90 zł
szt.
Arcaffe Roma 1kg włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Arcaffe Roma 1kg włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
108,90 zł 81,68 zł
Kinto Stojak na filtry papierowe
Kinto Stojak na filtry papierowe
109,90 zł 84,90 zł
Kinto Travel Tumbler 500 ml kubek termiczny
Kinto Travel Tumbler 500 ml kubek termiczny
169,90 zł 149,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium